Reklama

Bayliss, Spies a spol.: Jejich hvězdy zářily v MotoGP pouze jeden den

V hudební branži se to nazývá One-Hit-Wonder. Tedy umělci, kteří zazářili pouze jedním hitem. Také v kubatuře MotoGP jsou a byli rychlí piloti, kteří ale zažili pouze jeden zářící den.

Tak se společně na některé z nich podívejme, čtyřtaktní kubatura MotoGP se objevila poprvé v sezóně 2002 - vystřídala populární půllitry - a začneme pěkně od prvního roku závodění MotoGP.

Welkom 2002: Tohru Ukawa

2002 byl prvním rokem nové kubatury MotoGP. Valentino Rossi vyhrál premiérový závod v Japonsku a na řadě byla druhá zastávka v Jižní Africe. Max Biaggi si vyjel Pole, za ním se postavili Tohru Ukawa, Loris Capirossi a Rossi. Ukawa jel svou druhou sezónu v královské kubatuře a byl týmovým kolegou Rossiho v továrním týmu Honda. V Japonsku cílovou šachovnici s RC211V neuviděl, a tak to chtěl v Jižní Africe napravit. V posledním kole zaútočil na Itala, a dostal se do vedení. Ital kontroval, zaútočil, ale Ukawa si nenechal už vítězství vzít.

Estoril 2006: Toni Elias

V Estorilu 2006 se konal předposlední závod napínavé sezóny. Boj o titul se dostal do závěrečné a hodně žhavé fáze. Nicky Hayden vedl o 8 bodů před Valentinem Rossim, bodový náskok Američana se ale v posledních závodech stále zmenšoval. Rossi získal Pole, Hayden startoval z P3. Toni Elias stál se satelitním motocyklem Honda-Gresini až na P11. Byla to jeho Rookie sezóna v MotoGP, do té doby dojel nejlépe jako čtvrtý hned v úvodním závodě sezóny. Hned po startu havaroval Dani Pedrosa a vzal s sebou k zemi i lídra šampionátu Nickyho Haydena. Valentino Rossi jezdil na druhém místě za Kenny Robertsem jr. Elias ale zaútočil na Robertse a také na Rossiho. Elias neměl co ztratit a tak bojoval s Rossim až do samotného konce. S náskokem 0,002 sec vyhrál tehdy 23letý Elias. Bylo to poslední vítězství v MotoGP jezdce se satelitním motocyklem až do Assenu 2016, kde trumfoval na mokru Jack Miller.

Valencia 2006: Troy Bayliss

Po výpadku Haydena v Estorilu vedl Rossi tabulku MS před sezonním finále ve Valencii 2006 s náskokem 8 bodů. Rossi stál na Pole, Hayden byl pátý. Tým Ducati nahradil zraněného Sete Gibernaua novým mistrem světa WorldSBK Troyem Baylissem. Bayliss měl sice za sebou už 3 roky zkušenosti v MotoGP, ale ani jednou nedokázal vyhrát závod Grand Prix. Při svém nečekaném comebacku vyjel do závodu z P2. Na konci závodu stáli na stupních vítězů Troy Bayliss, Loris Capirossi a Nicky Hayden, který se po Rossiho pádu a až P13 v cíli pro Itala, stal mistrem světa.

Le Mans 2007: Chris Vermeulen

Chris Vermeulen vše nadchnul ve své první sezóně 2006 s bikem Rizla-Suzuki MotoGP, když při domácím závodě na Phillip Islandu skončil druhý. O rok později se pátý závod sezóny 2007 jel v Le Mans. V MS vedl Casey Stoner před Valentinem Rossim. Oba byli i v Le Mans vpředu, první řadu startovního roštu doplnil Colin Edwards. Chris Vermeulen zažil těžký Qualifying a do závodu odstartoval až z P12. V závodě ale začalo 19 kol před koncem pršet a jezdci museli zajet do svých boxů a vyměnit za motocykly obuté mokrými gumami. Pak ukázal Vermeulen všem, jak se jezdí s motocyklem MotoGP na mokru. Australan vyhrál s náskokem 12,5 sec před Marcem Melandrim, třetí byl odmávnut Casey Stoner.

Donington Park 2009: Andrea Dovizioso

Jak bývá zvykem ve Velké Británii, tak také při Grand Prix 2009 hrálo hlavní roli počasí. Valentino Rossi, Dani Pedrosa a Jorge Lorenzo vytvořili sice první startovní řadu, ale v dešti a potom na částečně usychající trati se odehrálo několik překvapení a také pádů. Z P5 na startovním roštu si zachoval chladnou hlavu Andrea Dovizioso a vyhrál svůj první a dosud také jediný závod MotoGP.

Assen 2011: Ben Spies

Valentino Rossi opustil tovární tým Yamahy směrem k Ducati, Ben Spies se tak stal týmovým kolegou Jorge Lorenza. Američan získal už ve své Rookie sezóně dvě pódiová umístění a rovněž v roce 2011 stál v Barceloně opět na pódiu. Tabulku MS vedl Casey Stoner s Hondou, a poprvé stál v této sezóně Spies v první řadě, rychlejší byl v Quali pouze Marco Simoncelli. Spies měl skvělý start a dostal se do čela. Simoncelli havaroval a poslal k zemi také Lorenza. Spies tím získal bezpečný náskok na druhého jezdce, kterým byl v tento okamžik Andrea Dovizioso. Na konci závodu byl odmávnut jako první Spies před Stonerem, třetí projel pod šachovnicovým praporkem Dovizioso.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama