Reklama

JackAss Miller: Dokázal jsem, že nejsem idiot!

Jeho vítězství při Dutch TT znamenalo, že Jack Miller přezdívaný „JackAss“ se postaral o několik historických zápisů. A také si můžete přečíst, kde momentálně žije, kdo s ním bydlí v jedné ulici a s kým trénoval na kole na Isle of Man.

V dešti v Assenu oslavil 21letý Jack Miller s motocyklem Honda týmu Marc VDS své první vítězství v kubatuře MotoGP. Tím se stal Miller pátým nejmladším vítězem královské kubatury v MotoGP vůbec, mladšími byli jen Marc Márquez, Dani Pedrosa, Jorge Lorenzo a Casey Stoner.

Miller je teprve dvanáctým Australanem, který vyhrál závod královské kubatury v historii závodů Grand Prix. Před ním to byli tito skvělí „klokani“: Mick Doohan, Casey Stoner, Wayne Gardner, Daryl Beattie, Jack Findlay, Garry McCoy, Jack Ahearn, Troy Baylissn, Ken Kavanagh, Kevin Magee a Chris Vermeulen.

Po 59 závodech tak vyhrál závod konečně někdo jiný, než z aktuálního super kvarteta Lorenzo, Rossi, Pedrosa a Marquez. Jinak je pochopitelně prvním Australanem od vítězství Caseyho Stonera 2012 na Phillip Islandu.

„JackAss“ se také postaral o první vítězství jezdce ze satelitního týmu od Toniho Eliase 2006, který porazil s motocyklem Gresini-Honda v Estorilu Valentina Rossiho.

Miller je také prvním jezdcem, který dokázal vyhrát v MotoGP a ještě předtím v Moto3. Je teprve šestým pilotem, který vyhrál závod královské kubatury bez toho, že by předtím minimálně rok nezávodil v prostřední kubatuře Grand Prix. Před ním to byli: Nicky Hayden, Ben Spies, Makoto Tamada, Troy Bayliss a Chris Vermeulen. Bayliss a Tamada sice jeli i závody v 250kách, ale jednalo se o starty s wild card.

Vítězství Jacka Millera v Assenu z něho udělalo desátého nejmladšího vítěze v královské kubatuře. Mladšími byli Marc Márquez, Freddie Spencer, Norick Abe, Dani Pedrosa, Randy Mamola, Jorge Lorenzo, Mike Hailwood, Valentino Rossi a Casey Stoner. O pouhých 15 dní propásl možnost stát se nejmladším australským vítězem v královské kubatuře, Stoner totiž vyhrál 2007 v Kataru ve věku 21 let a 145 dní.

A co je jinak nového u jezdce s přezdívkou „JackAss“?

Předně už po několikráte zopakoval, že: „Toto vítězství dokázalo, že nejsem žádný idiot! A těm, kteří na sebe vzali riziko, že jsem přestoupil z Moto3 přímo do MotoGP, bych chtěl ještě jednou poděkovat.“

Jinak „JackAss“ považuje závod v Assenu za svůj druhý domovský závod, neboť dva roky bydlel pouze 80 km vzdálen od trati, kde se jezdí DutchTT.

Ale také v Assenu přišel o titul mistra světa Moto3 v sezóně 2014, když havaroval hned v prvním kole z prvního místa. A na konci sezóny mu chyběly 2 nicotné bodíky k titulu mistra světa.

Aktuálně teď bydlí Jack Miller v Andoře, kam se přestěhoval ze Španělska: „Dříve jsem bydlel ve Španělsku a pouze na Vánoce a na Nový rok jsem lítal domů do Austrálie. Ale v Andoře se mně velmi líbí, ve stejné ulici, pouze na jiném konci bydlí Josh Brookes a Broc Parkes, tedy další dva Australané. A také Chaz Davies a Leon Camier bydlí v sousedství. Takže společně si užíváme hodně legrace“.

Jinak o své přípravě na Assen hovoří pilot týmu Marc VDS následovně: „Chtěl bych také říci, že na mém vítězství má značný podíl i Cal Crutchlow. Hned po GP v Barceloně jsem odletěl za ním na Isle of Man, kde Cal bydlí. On je skvělým cyklistou, mohl by hned na kole závodit. Trénovali jsme jak na závodních silničních kolech, tak na MTB-bicích. A za týden jsme odtrénovali na kole hodně přes 500 km. Hodně to bolelo, ale vyplatilo se to!“



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama