Reklama

Proti desátému titulu The Doctora hovoří statistiky

Valentino Rossi chce získat v roce 2016 konečně svůj desátý titul mistra světa. Ovšem po pádu v Assenu by zisk jeho titulu byl absolutní novinkou v dosavadních statistikách MotoGP.

Sezóna MotoGP 2016 je pro jezdce, týmy a fanoušky jako jízda na horské dráze ve vídeňském Prátru. Takový pocit musí mít i Valentino Rossi. Po totální poruše motoru v Mugellu, kdy byl Valentino Rossi morálně úplně na zemi, se o dva týdny později stal v Barceloně zářící hvězdou, aby následoval při dalším závodě Grand Prix doslova pád do propasti. Zbytečný pád v Assenu po vlastní chybě, 42 bodů ztráty na lídra Marca Marqueze. Sen o zisku desátého titulu mistra světa samozřejmě Rossi ještě nevzdal, ale statistika hovoří proti němu.

Rossi by byl, pokud by se stal šampiónem královské kubatury 2016, prvním pilotem v 15leté historii MotoGP, jenž by na konci sezóny byl korunován mistrem světa, s více než dvěma výpadky, tedy s více než dvěma „0“.

Statistika hovoří jasně a neúprosně. Čtyřikrát se stal mistrem světa jezdec, který dojel ve všech závodech v sezóně v Top-15, sedmkrát to byl pilot s jedním výpadkem a pouze třikrát v historii (Marquez 2013, Lorenzo 2012 a samotný Rossi 2004) to stačilo jezdci s dvěma DNF k zisku titulu. Rossi má nyní, ještě před polovinou sezóny už tři závody bez zisku bodů.

Pokud by se stal Rossi přesto mistrem světa, tak by byl prvním jezdcem od doby závodění Micka Doohana 1998, kterému se to podařilo. Doohanovi se tento husarský kousek podařil v sezóně, kdy se jelo pouze 14 závodů Grand Prix, což odpovídá kvótě 21,43 procent. Pokud to ale přepočítáme na 18 sezonních závodů, tak by si mohl Rossi dovolit luxus ještě jednoho závodu s defektem nebo s pádem, aby se dostal na podobnou kvótu (22,22 procent).

Ovšem těžké to bude v každém případě, je zde především lídr MS Marquez, který v letošní sezóně dokončil zatím všechny závody.

Vedle Rossiho historicky nebývalém počtu výpadků, tak se Rossi v sezóně 2016 ukazuje jako neobyčejně rychlý jezdec, poprvé od jeho odchodu k Ducati 2011. Při pěti dosavadních odmávnutí v cíli závodu totiž Rossi dvakrát vyhrál a třikrát skončil druhý.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama