Reklama

Barcelona: Opět nový vítěz Moto2?

V šesti dosud odjetých závodech Moto2, které se od zavedení druhé nejvyšší objemové kubatury v Barceloně odjely, vyhrál vždy jiný pilot. Bude tato tradice pokračovat i letos, a kdo se jím stane?

Už posedmé se na okruhu Circuit de Barcelona-Catalunya bude konat závod kubatury Moto2, a v dosavadních šesti ročnících vyhrál vždy úplně jiný pilot. V roce 2010 zde trumfoval Yuki Takahashi (4. Karel Abraham!), 2011 vyhrál závod Stefan Bradl, 2012 Andrea Iannone 354,9 km/h!, 2013 Pol Espargaró, 2014 Tito Rabat a 2015 Johann Zarco.

Posledně jmenovaný zde v roce 2014 byl odmávnut v cíli jako třetí a bylo to jeho první pódiové umístění v Barceloně. Ovšem nebyl to jeho první úspěch před branami miliónové metropole. V roce 2011 byl Zarco v závodě 125-ccm odmávnut v cíli sice jako první, nakonec se ale musel spokojit se šestým místem, neboť za ilegální předjížděcí manévr byl dodatečně potrestán 20 sekundovou penalizací.

25letý Francouz je tak jediným jezdcem Grand Prix v aktuálním startovním poli, který zde už dokázal v prostřední kubatuře seriálu GP vyhrát. Všichni ostatní zde slavili úspěch v nižší objemové kubatuře. Mattia Pasini vyhrál v roce 2005 závod 125-ccm, Luis Salom naopak 2013 v Moto3, Alex Márquez v roce následujícím a konečně Danny Kent vloni.

Velmi dobré vzpomínky na tento okruh má ale určitě i Švýcar Tom Lüthi. 29letý jezdec z kantonu Bernu a aktuálně v MS v Top-3 zde v roce 2003 získal své úplně první pódiové umístění v GP vůbec, v cíli závodu 125-ccm byl odmávnut jako druhý. V kubatuře Moto2 zde pak stál na pódiu celkem třikrát: 2010 a 2012 projel cílovou páskou na P2, 2013 jako třetí.

Také barcelonská statistika Alexe Rinse je velmi dobrá. 20letý lokalmatador, který je aktuálně v MS druhý za Samem Lowesem, zde startoval celkem čtyřikrát a má na svém kontě dvě pódiová umístění: v roce 2013 se umístil v závodě Moto3 na druhém místě, stejně jako vloni v Moto2, když až do samotného konce bojoval o vítězství a přitom zajel nový rekord okruhu časem 1:46,474 min.

O poznání hůře se zde zatím vedlo lídrovi šampionátu Samu Lowesovi, ten zde v roce 2014 havaroval, vloni pak obsadil P4, když ze začátku několik kol v závodě vedl.

Povzbuzeni dobrými výsledky z Mugella naopak přijíždějí do Barcelony Hafizh Syahrin, Axel Pons a Lorenzo Baldassarri. 22letý Malajsijec skončil v Mugellu na P5, což bylo už jeho letos třetí umístění v Top-6. Starší syn Sita Ponse Axel zase v Mugellu obsadil P6 - což bylo jeho nejlepší umístění v závodech GP a to jich má na svém kontě už 116.

Stejně jako Pons slavil v Mugellu také Baldassarri své nejlepší umístění v závodě MS své dosavadní kariéry. 19letý Ital byl odmávnut na druhém místě a překonal tak své třetí místo z loňského roku na Philip Islandu, kdy se stal druhým nejmladším Italem na stupních vítězů v prostřední kubatuře GP - po Marcu Melandrim.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama