Reklama

Jorge Lorenzo s třetí tovární Yamahou?

Ne, to není vážení vtip, ani dnes není 1. Apríla nebo Silvestra! Dle webu paddock-gp.com se v úplné tichosti - pochopitelně s požehnáním Dorny - připravuje půda pro nasazení třetího továrního motocyklu Yamaha, který by pilotoval trojnásobný mistr světa MotoGP Jorge Lorenzo!

Jasně, dny Lorenza u Ducati jsou sečteny, na jeho místo jsou nyní dva vážní kandidáti: Danilo Petrucci nebo Jack Miller, přičemž posledně jmenovaný Australan se dle vlastního vyjádření spokojí s aktuálním motocyklem Ducati 2019 i ve svém současném týmu Pramac, tedy tak, jak už druhou sezónu závodí právě Danilo Petrucci.

Zatímco Dani Pedrosa žije v očekávání prodloužení minimálně jednoroční smlouvy s týmem Repsol Honda, tak Andrea Iannone míří od Suzuki k Aprilii místo Scotta Reddinga, a dosavadní cesty Jorge Lorenza vedly směrem k Suzuki. To by se ovšem nesměl na přestupovém trhu objevit 20-letý Joan Mir, ten dle svého manažera Paca Sancheze pojede v nadcházející sezóně 2019 na 90% v královské kubatuře!

A tak Dorna společně s Yamahou začaly připravovat v úplné tichosti návrat Mallorčana k Yamaze. Na sezónu 2017 musel Jorge Lorenzo odejít k Ducati, neboť jak píše uznávaný anglický novinář Michael Scott, «The Doctor» má u Yamahy až neobvyklou moc! a obrovský vliv na všechna rozhodování, co se týkají závodění v Grand Prix.

Ovšem upřímně řečeno, Valentino Rossi sice stále ještě dokáže sporadicky vyhrát závod MotoGP (za poslední 3 sezóny celkem 3), ale na ty nejrychlejší současné jezdce už nestačí, viz pouhá 2 pódia z dosavadních pěti odjetých závodů Grand Prix letošní sezóny. Přes všechny tyto výsledky podepsal smlouvu s továrním týmem Yamahy na další 2 roky, takže tím zablokoval třeba příchod Johanna Zarca k této japonské továrně.

Podívejme se na statistiku úspěchů Valentina Rossiho po jeho posledním titulu od roku 2009 až do dnešního data: Během 108 závodů s motocyklem Yamaha v továrním týmu MotoGP vyhrál Rossi během 7 sezón pouhopouhých 12 závodů! a titul mistra světa už nezískal, naopak Jorge Lorenzo ve stejném období odjel 122 závodů s tímto motocyklem, 39x byl odmávnut na prvním místě a získal tři tituly mistra světa (2010, 2012 a 2015).

Belgický tým Marc VDS pivního miliardáře Marc van der Straatena prochází v současném období velkými turbulencemi a jelikož má smlouvu na dvě místa na gridu královské kubatury až do roku 2021, tak toto řešení vzniklé situace je i v zájmu Dorny.

Přechod Jorge Lorenza k satelitnímu týmu Marc VDS Yamaha s třetím továrním motocyklem Yamaha M1 tedy není zas tak utopický, jak se na první pohled možná zdá. Yamaha potřebuje silného jezdce, Valentino Rossi už opravdu stárne a jeho týmový kolega Maverick Vinales zatím nenaplňuje předpoklady: Má na svém kontě 23 startů s motocyklem Yamaha a tři vítězství, přičemž letos pouze jedno pódiové umístění...A to má dvojice Rossi/Vinales ještě před sebou více než 2 sezóny v týmu MoviStar Yamaha a až 52 startů...!

Mimochodem: Boss Dorny Carmelo Ezpeleta dobře ví, že převaha Marca Marqueze je v současné době až nezdravá, a jelikož Andrea Dovizioso bohužel trpí nevyrovnaností výkonů a tak znovu «živou vodou politý» Lorenzo by mohl snad být Marquezovi minimálně hodně nepříjemným soupeřem.

Nezapomínejme: Od doby vstupu «Marečka» do MotoGP v sezóně 2013 byl ho schopen jedině Jorge Lorenzo v boji o světového šampiona porazit - v sezóně 2015!, jinak se čtyřikrát stal mistrem světa královské kubatury právě Marc Marquez (2013; 2014; 2016 a 2017).



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama