Reklama

CIV: Lanziho vítězný comeback

Za nepříznivých povětrnostních podmínek, déšť a pouhých 12 stupňů Celsia se dnes jel první ze dvou finálových závodů italského šampionátu CIV na okruhu v Mugellu. S velkým zájmem byl sledován především závod královské kubatury SBK.

Jeho vítězem se stal 35letý «vodník» Lorenzo Lanzi (BMW), tedy bývalý tovární jezdec Ducati. Druhý byl v cíli odmávnut Ivan Goi (Ducati) a třetí Matteo Ferrari (BMW). Lídr šampionátu Matteo Baiocco (Ducati) byl klasifikován až na P14, ještě hůře dopadli Eddi La Marra (Ducati), testovací pilot Ducati a Pole-Setter Michele Pirro, či comeback slavící Sylvain Barrier (Aprilia) nebo Michel Fabrizio (BMW), kteří cílový praporek vesměs kvůli crashům neviděli.

Před zítřejším finálovým závodem vede Baiocco se ziskem 120 bodů. Druhý je Kevin Callia (Aprilia), který dnes dojel na P7, a ten ztrácí na lídra Baiocca 12 bodů. O další 3 body zpět je Ferrari a ve hře o titul je i dnešní vítěz Lanzi, ten ztrácí na P1 bodů 18.

Mimochodem: Ze hry o titul v šampionátu CIV-SBK je ovšem pryč Michele Pirro, tedy oficiální testovací jezdec továrny Ducati. Ten závodí za Barni Ducati a získal v prvních třech závodních víkendech na okruzích Vallelunga, Mugello a Misano vítězné double. Při technické kontrole po závodě v Misanu byly na jeho továrním motocyklu Ducati Panigale R zjištěny nedovolené úpravy ventilů a bylo mu 5 vítězných závodů, tedy 125 bodů odečteno (jeden mu byl ponechán..!). Stav šampionátu se kompletně musel přepočítat a celá tato situace vrhla hodně nepříznivé světlo i na tovární motocykly Ducati Panigale R v WorldSBK, neboť i tam je nutné používat sériové ventily, zde v CIV činil rozdíl 1,4 mm.

Campionato Italiano Velocita 2016, SBK - Autodromo del Mugello, závod 1

01- Lorenzo Lanzi - TMF - BMW - 11 kol za 24'41.684
02- Ivan Goi - Barni Racing Team - Ducati - +1.771
03- Matteo Ferrari - DMR Racing - BMW - +2.608
04- Denni Schiavoni - DMR Racing - BMW - +3.530
05- Alessandro Torcolacci - Yamaha - +21.581
06- Marko Jerman - Yamaha - +23.667
07- Kevin Callio - Nuova M2 Racing - Aprilia - + 31.332
08- Luca Salvadori - Pata Yamaha Official Stock - Yamaha - + 31.451
09- Alessio Corradi - BMW Gomma Racing - BMW - +36.598
10- Marco Muzio - The Black Sheep Team - BMW - +46.897
A dále:
14- Matteo Baiocco - Motocorsa Racing - Ducati - +1'14.558

O titulu je naopak rozhodnuto v kubatuře Supersport, který si dnešním druhým místem zajistil Massimo Roccoli (MV Agusta). Ten má náskok 27 bodů na Marca Bussolottiho (Kawasaki), který dnes nedojel. O dalších 5 bodů zpět je dnešní vítěz Stefano Cruciani (Kawasaki).

O letošním šampiónovi se ale bude bojovat teprve v zítřejším finálovém závodě Moto3. Na mokru za nízké teploty 12 stupňů Celsia dnes vyhrál Nicholas Spinelli (KTM) před Kevinem Zannonim (Mahindra/Peugeot) a Brunem Ieracim (TM). V šampionátu vede stále Manuel Pagliani (GEO Honda) se 120 body, ten dnes uzavřel Top-5. O pouhých 5 bodů za ním je dnešní vítěz Spinelli a 16 bodů ztrácí Zannoni. Na titul ale může dosáhnout i čtvrtý Mattia Casadei - dnes nedojel (stejně jako Arbolino), a teoreticky i Ieraci, který má o 23 bodů méně.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama