Reklama

Imola: Okruh mýtů a legend čeká na WorldSBK

Itálie je motoristickou zemí, kde se kloubí historie tohoto sportu s moderní současností silničních závodů motocyklů. Náruživost fanoušků zde dokáže přinést motocyklový sport na úplně jiný level.

Dvoukoloví gladiátoři jsou zde oslavováni jako novodobí rytíři a společně s motocyklovými továrnami píší vlastní historii. Jevištěm je potom okruh „Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari“, který vše korunuje.

Jonathan Rea je nejúspěšnějším jezdcem v Imole, vedle Carlose Checy, navíc zde v posledních čtyřech závodech na tomto okruhu nenašel přemožitele. Letos je jediným jezdcem, který stál ve všech odjetých závodech na pódiových stupních. Úřadující mistr světa přijíždí na okruh Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari jako dvojnásobný vítěz z Assenu.

Tom Sykes má na svém kontě naopak největší počet pódií, společně s legendárním Japoncem Noriyuki Hagou. Sykes patří na tomto okruhu k těm nejrychlejším vůbec a jako jediný zde startoval z Pole Positin více než jednou.

V těsné blízkosti Imoly se nachází továrna Ducati v Borgo Panigale a k 90. jubileu značky bude chtít Chaz Davies zvýšit svůj bodový náskok na druhém místě před Sykesem.

Jeho týmový kolega - letos konečně zdravý - Davide Giugliano zde vloni oslavil skvělý comeback, když si vyjel Pole-Position. Svou rychlost by ale rád přetavil v umístění na stupních vítězů a to nejlépe na tom nejvyšším. Ostatně 26letý Říman se startovním číslem #34 má sice na svém kontě během 6 sezón v WorldSBK 98 závodů, 10 pódiových umístění, ale ani jedno vítězství.

Po pódiových stupních jezdců s motocykly Honda na domácí trati týmu Ten Kate na TT Circuit Assen, čeká oba dva jezdce potvrzení výkonnosti právě v Imole. Rookie Nicky Hayden, který v Nizozemí oslavil své první pódiové umístění v šampionátu WorldSBK, ještě nikdy v Imole nestartoval. V roce 2014 zde ale Honda slavila double a k tomu přidala ještě zisk Pole-Position a také nejrychlejší kolo v závodě!

Rovněž další dvě italské motocyklové továrny Aprilia a MV Agusta by chtěly navázat na vzestupné výkony: Rookie Lorenzo Savadori (Aprilia) byl odmávnut v neděli v Top-4, zatímco 24 hodin předtím se to podařilo Leonu Camierovi (MV Agusta 1000 F4). Ve druhém závodě v Assenu sice chyběl Alex de Angelis (Aprilia) kvůli zranění ruky, ale v Imole bude SanMaríňan opět na startovním roštu.

Yamaha prožívá s novou YZF-R1 dětské nemoci, ovšem jak Alex Lowes, tak ex-mistr světa Sylvain Guintoli se každým odjetým závodem zlepšují a zrychlují. Milwaukee BMW má ve svých dvou jezdcích úplné nováčky na tomto okruhu, ale jak Josh Brookes, tak i Karel Abraham se jistě pokusí na trati dlouhé 4,936 km využít potenciál BMW S1000RR. Naopak pro piloty týmu Althea BMW není okruh úplně novým, Markus Reiterberger zde skončil 2x v Top-6 v kubatuře STK 1000, Jordi Torres zde závodil vloni s motocyklem Aprilia a ve 2. jízdě skončil na pódiu.

V týmu Toth Racing pojede i tentokráte místo syna majitele týmu Imreho jr. polský veterán Pawel Szkopek.

Český Rookie Karel Abraham zatím bodově paběrkoval v pěti z osmi odjetých závodech a upřímně řečeno, očekávali jsme od něho - především po přechodu do Evropy - daleko lepší výsledky. A tak jediný kvalitní výsledek zaznamenal v Austrálii, když nejlépe dojel těsně za Top-10 hned ve své 2. jízdě v šampionátu WorldSBK vůbec. Pokud týmový šéf Shaun Muir hovořil před sezónou o tom, že umístění v Evropě se budou pohybovat mezi 6. - 8. místem, tak od toho je tým Milwaukee BMW zatím na hony vzdálen. Rovněž „neposlouchající“ motocyklová technika v Assenu (nefungující elektronika, takže Abaja neabsolvoval v SP1 ani jedno měřené kolo či klouzající spojka během první jízdy, to rozhodně nejsou pozitiva tohoto britského týmu).

Průběžné pořadí

01- Jonathan Rea – Kawasaki Racing Team – Kawasaki ZX-10R - 181 bodů
02- Chaz Davies – Aruba.it Racing Ducati – Ducati 1199 Panigale R- 136
03- Tom Sykes – Kawasaki Racing Team – Kawasaki ZX-10R - 122
04- Michael van der Mark – Honda World Superbike Team – Honda CBR 1000RR SP - 90
05- Nicky Hayden – Honda World Superbike Team – Honda CBR 1000RR SP - 67
06- Jordi Torres – Althea BMW Racing Team – BMW S1000RR - 65
07- Davide Giugliano – Aruba.it Racing Ducati – Ducati 1199 Panigale R - 64
08- Sylvain Guintoli – Pata Yamaha Official WSBK Team – Yamaha YZF R1- 58
09- Lorenzo Savadori – IodaRacing Team – Aprilia RSV4 RF - 51
10- Alex Lowes – Pata Yamaha Official WSBK Team – Yamaha YZF R1 - 44
11- Markus Reiterberger – Althea BMW Racing Team – BMW S1000RR - 40
12- Leon Camier – MV Agusta Reparto Corse – MV Agusta F4 - 39
13- Xavi Forés – Barni Racing Team – Ducati 1199 Panigale R - 37
14- Roman Ramos – Team GoEleven – Kawasaki ZX-10R - 36
15- Alex De Angelis – IodaRacing Team – Aprilia RSV4 RF - 29
16- Joshua Brookes – Milwaukee BMW – BMW S1000RR - 25
17- Karel Abraham – Milwaukee BMW – BMW S1000RR - 14
18- Lucas Mahias - Pedercini Racing – Kawasaki ZX-10R - 9
19- Matteo Baiocco - VFT Racing - Ducati 1199 Panigale R - 8
20- Mike Jones – Desmo Sport Ducati – Ducati 1199 Panigale R - 2
21- Sylvain Barrier – Pedercini Racing – Kawasaki ZX-10R - 2
22- Matthieu Lussiana - Team ASPI - BMW S1000RR - 1



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama