Reklama

Nová pravidla MotoGP od sezóny 2027

V rámci závodního víkendu MotoGP v Jerezu proběhne závěrečné kolo hlasování «Komise Grand Prix MotoGP» o novém souboru pravidel od sezóny 2027. Publikace by měla proběhnout v příštích dnech.

MotoGP představí svá nová pravidla pro rok 2027 v nejbližších dnech. Tím jsou uzavřeny měsíce vyjednávání mezi výrobci série a představuje největší změnu v šampionátu od představení současných závodních strojů 1000cc v roce 2013.

Znamená to také poslední krok nutný k tomu, aby BMW oficiálně oznámilo svůj záměr vstoupit do MotoGP v nadcházejících letech. Tím končí týdny spekulací, o nichž poprvé informovala mezinárodní platforma «The Race», která uvádí, že BMW již Dorně řeklo, že hodlají vstoupit do MotoGP, až nová pravidla vstoupí v platnost.

Výsledkem měsíců zákulisní práce na setkáních týmové organizace, Asociace výrobců motocyklových sportů (MSMA), je klíčovou změnou nových pravidel snížení objemu motoru o 150 ccm, aby bylo možné umístit nové prototypy o objemu 850 ccm. .

To má snížit maximální rychlost současných motocyklů, která se v posledních letech zvýšila na více než 360 km/h. Jedná se o opatření, které je stále více nezbytné pro udržení tradičních okruhů seriálu v kalendáři, aniž by vyžadovala významná a tedy velmi obsáhlá bezpečnostní opatření.

Další změny budou pravděpodobně zahrnovat určité výrazné snížení aerodynamiky a také odstranění zařízení pro zvýšení jízdní výšky. Tyto úpravy pravidel jsou navrženy tak, aby přiblížily stroje MotoGP sériovým motocyklům a zvýšily podívanou na trati, protože rozšíření obou přispělo v posledních letech k menšímu počtu předjíždění.

Pravidla mají být schválena o víkendu na zasedání Komise pro Grand Prix při Velké ceně Španělska, oznámení se očekává v nadcházejících dnech. Tím končí proces, který trval dlouho, protože MotoGP má konsensuální knihu pravidel, která vyžaduje jednomyslnou podporu pro jakýkoli návrh v rámci sdružení výrobců MSMA.

A s hlavní změnou pravidel, která představuje přirozený bod pro vstup každého nového výrobce do šampionátu, se věří, že dlouho spekulovaný vstup BMW do prémiové třídy bude následovat po vstupu BMW do MotoGP, jakmile budou mít příležitost prostudovat si novou knihu pravidel. dospět k rozhodnutí s pevným plánováním rozpočtu.

Jakkoli budou nově vyvinutá pravidla hry lákavá, přivést na okruhy soutěžní motocykl MotoGP bude pro každého výrobce obrovskou výzvou.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama