Reklama

Historie WSBK v Jerezu je hodně krátká

Dosud vyhrálo v Jerezu 8 pilotů, sedm z nich uvidíme na okruhu Circuit Jerez de la Frontera závodit i o tomto víkendu. Na trati dlouhé 4,4 km se poprvé jelo o mistrovské body v roce 1990 a potom o 23 let později. Dosud se zde odjelo 15 závodů tohoto šampionátu.

V aktuálním startovním poli najdeme sedm z celkového počtu osmi vítězů. Chybí - celkem pochopitelně Raymond Roche (2 vítězství v roce 1990). Nejúspěšnějším jezdcem na okruhu «Circuito de Jerez - Angel Nieto» je Chaz Davies se třemi vítězstvími. Dvakrát zde trumfovali Alvaro Bautista, Jonathan Rea, Eugene Laverty, Marco Melandri a už vzpomínaný legendární Raymond Roche, Tom Sykes a Michael van der Mark vyhráli jednu závodní jízdu.

Mimochodem: Tom Sykes (BMW) pojede v sobotu svůj 300. závod v MS-Superbike. Více startů v šampionátu mají pouze Troy Corser (377) a Noriyuki Haga (313). Z aktivních jezdců potom Jonathan Rea (283), Leon Haslam (257), Chaz Davies (216) a třeba Marco Melandri (189).

Davies bude mít po Jerezu na svém kontě celkem 167 závodů s motocyklem Ducati, tedy stejně jako Carl Fogarty. Více závodů pak má s Ducati pouze Lucio Pedercini (176), současný šéf Sandra Corteseho.

Zajímavost: 2019 vyhráli v Jerezu pouze jezdci z druhé pozice na startovním roštu (2x Álvaro Bautista, 1x Michael van der Mark). Naopak Chaz Davies vyhrál vždy ze 6. pozice na gridu.

V Jerezu uvidíme celkem pět nových pilotů: MIE Honda se rozešla se Španělem Jordi Torresem a dala šanci mladému Italovi Lorenzo Gabellinimu. V týmu Barni Ducati bude slavit comeback veterán Marco Melandri (37), když smlouva s Leonem Camierem byla zrušena.

K tomu uvidíme tři nové týmy: Motocorsa Ducati nastoupí s Argentincem Leandro Mercadem, za Brixx Performance pojede známý Francouz Sylvain Barrier - Ducati V4R. A poprvé od Kataru 2018 bude na startu i Aprilia - za Team Nuova M2 se představí další Francouz Christophe Ponsson.

A v Jerezu se pojedou i dva závody v obou kubaturách Supersport. Celkem to bude - včetně Superbike - během soboty a neděle 8 závodů.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama