Reklama

König v prvních závodech IDM nebodoval

První závodní víkend v mezinárodním mistrovství Německa silničních motocyklů (IDM) má za sebou Oliver König. S jeho týmem ho na Sachsenringu čekala pořádná šichta. A to hlavně s nastavením jeho nového stroje značky Ducati.

„Bohužel jsme neměli moc prostoru před sezonou na testování, takže jsme většinu doháněli v trénincích. Neděle byla velmi složitá, ale motorka má rozhodně potenciál,“ prohlásil český závodník, který nedokončil ani jeden závod, v kvalifikaci dojel na 18. místě. Další závod se uskuteční koncem května v Oscherslebenu.

Po dvou sezonách v MS superbicích vyjel König poprvé do IDM. Úvodní víkend sezony pojali v týmu Hertrampf Racing Ducati spíše jako testovací a seznamovací. Vždyť český jezdec si vyzkoušel poprvé v ostrém provozu ducati. A tím, že byl během zimy zraněný, nemohl absolvovat potřebnou dávku testovacích kilometrů.

„Víkend byl od začátku hektický, všechno se zatím sedá a s motorkou se učím. V pátek jsme nejdříve nastavovali převod, potom jsme měli problém se spojkou. V kvalifikaci jsme měli mechanický problém, takže jsem musel zajet do boxu, ztratil jsem hodně času a pak jsem zvládl zajet jen jedno čisté kolo,“ popisoval náročný program König, který na Sachsenringu předvedl v jednom pokusu osmnáctý nejrychlejší čas se ztrátou 2,4 vteřiny na prvního.

První závod v neděli se uskutečnil na mokré trati, což byla pro tým další těžká zkouška. „Na této motorce nemáme ještě zkušenosti s vodou, takže to byl vabank. Start se mi ale povedl,“ pochvaloval si König, který se ve čtvrtém kole dokázal prokousat z osmnáctého místa na desáté. „Dostával jsem se do tempa a věřil si na dobrý výsledek. Bohužel jsem v zatáčce vyletěl z tratě a musel položit motorku na zem, jinak bych zaletěl ve větší rychlosti do bariér. Byla to moje chyba.“

Nedařilo se ani ve druhém nedělním závodě, ve kterém opět König předvedl svižný rozjezd. Pohyboval se na bodovacích pozicích, jenže poté začal zpomalovat.

„Měnili jsme nastavení a motorka se chovala jinak. Nebyl jsem schopný akcelerovat v zatáčkách, najít grip. Hodně to klouzalo. Když jsem byl schopný se adaptovat, tak motor přestal řadit. Mechanici v něm našli nepřipevněný konektor,“ vysvětloval König, který z prvního víkendu cestoval bez bodu. Ale také s nadějí.

„Motorka je rozhodně silná, jenom musíme na ní zapracovat a vyladit jí. To by se nám mělo povést na nadcházejících testech. Chci poděkovat moc mým partnerům a lidem, co nás podporují.“



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama