Reklama

Fakta a zajímavosti před Commercial Bank Grand Prix of Qatar

Tradičně vám budeme přinášet statistická fakta a zajímavosti před každým závodem Grand Prix, takže výjimkou nebude pochopitelně ani letošní sezonní premiéra.

MotoGP

Proti loňskému roku budou chybět na startovním roštu v MotoGP tito jezdci, Nicky Hayden, Mike di Meglio, Alex de Angelis, Karel Abraham a Marco Melandri.

Jediným Rookiem letošní sezony je mistr světa z roku 2014 z Moto2 Tito Rabat.

Startovní rošt královské kubatury obsahuje jezdce, kteří získali celkem 27 titulů mistra světa. Objeví se tu piloti, kteří dohromady vyhráli celkem 386 závodů Grand Prix.

Moto2

Z loňské startovní listiny prostřední kubatury závodního seriálu Grand Prix chybí Tito Rabat, Mika Kallio, Randy Krummenacher, Anthony West, Azlan Shah, Ricky Cardus, Louis Rossi, Florian Alt a Thitipong Warokorn.

Naopak nováčky jsou Efren Vazquez, Luca Marini, Ratthapark Wilairot, Isaac Viňales, Alessandro Tonucci, Miguel Oliveira, Danny Kent, Mattia Pasini, Axel Pons a Xavi Vierge.

Nejmladším jezdcem je nevlastní bratra Valentina Rossiho, Luca Marini, který měl v době, když si Rossi zajistil svůj první titul mistra světa - bylo to 1997 v Brně - pouhých 19 dní.

Marini je také jedním z pěti jezdců v Moto2, kteří začnou sezónu jako teenageři. Luca Marini, Tomas Raffin, Alex Marquez, Lorenzo Baldassari a Xavi Vierge.

Naopak nejstarším jezdcem je Mattia Pasini, který se vrací do Grand Prix jako jezdec „full-time“, když vloni startoval pouze dvakrát s wild card. Pasini je také jediný jezdec ve třídě Moto2, který už oslavil své 30. narozeniny.

Na startu úvodního závodu 2016 v Kataru kubatury Moto2 bude celkem 16 vítězů závodů Grand Prix, kteří dohromady vyhráli 95 závodů Grand Prix.

Na startu kubatury Moto2 bude celkem 5 mistrů světa 125ccm/Moto3, Thomas Lüthi, Julian Simon, Sandro Cortese, Alex Marquez a Danny Kent.

A nebude chybět ani úřadující mistr světa Moto2 Johann Zarco.

Moto3

Proti loňským účastníkům nejslabší objemové kubatury tentokrát chybí Remy Gardner, Efren Vazquez, Matteo Ferrari, Alessandro Tonucci, Ana Carrasco, Stefano Manzi, Niklas Ajo, Isaac Viňales, Miguel Oliveira, Danny Kent a Zulfahmi Khairuddin.

Naopak nováčky jako jezdci na full-time jsou: Fabio Spiranelli, Fabio di Giannantonio, Adam Norrodin, Nicolo Bulega, Joan Mir, Stefano Valtulini, Aron Canet, Bo Bendsneyder, Lorenzo Petrarca a Khairul Idham Pawi.

Pouze tři jezdci jsou starší než 22 let, Jakub Kornfeil (22), Hiroki Ono (23) a Alexis Masbou (28). Nejmladším je Fabio Spinarelli, kterému v den startu bude 16 let a 106 dní.

Celkem 5 jezdců už vyhrálo závod Grand Prix: Romano Fenati (6 vítězných GP), Alexis Masbou (2), Nico Antonelli (2), Enea Bastianini (1) a Livio Loi (1).



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama