Reklama

Rozsáhlé změny v supersportových týmech Yamahy

Poslední tři tituly mistrů světa v kubatuře Supersport vyhráli jezdci s motocykly Yamaha, tedy konkrétně Lucas Mahias, Sandro Cortese a Randy Krummenacher. Ačkoliv nikdo nepochybuje o tom, že R6 je nejlepším motocyklem, tak na sezónu 2020 se musí týmy Yamahy úplně nově formovat.

Bardahl Evan Bros Yamaha potřebuje na příští sezónu dva zbrusu nové jezdce: Mistr světa Randy Krummenacher «emigroval» k MV Agustě, jeho mladší kolega a více-mistr světa Federico Caricasulo přestoupil o level výš do MS-Superbike a v týmu GRT Yamaha nahradí Sandra Corteseho, který této stáji vyhrál mistrovství světa Supersport v roce 2018.

Týmový šéf mistrovské stáje Fabio Evangelista zatím nemá žádného jezdce pod smlouvou na sezónu 2020. Jedním z důvodů je i skutečnost, že vyžaduje hodně velký finanční obnos, např. od «Krummiho» chtěl 180.000 Euro, ačkoliv je jmenovaný Švýcar aktuální mistr světa. Nyní to vypadá, že by se mohl stát týmovou #1 23-letý Andrea Locatelli, který nesehnal místo v MS-Moto2 na příští sezónu a je aktuálně na P18 v této kubatuře Grand Prix.

Yamaha zkouší dostat do týmu Evan Bros buď Indonésana Galang Hendru Pratamu nebo Francouze Andy Verdoiu, když oba dva závodili úspěšně v MS-Supersport300 a celkově se v něm umístili na P4, resp. P7.

Lucas Mahias se stal 2017 s motocyklem Yamaha mistrem světa, ale pak odešel 2019 ke Kawasaki. Po Francouzovi ztratila Yamaha v šampionátu kubatury Supersport i následující dva mistry světa: Corteseho (2018) a Krummenachera (2019).

Tým GMT94 majitele Christopheho Guyota se zřejmě stane «výkladní skříní» značky Yamaha v tomto šampionátu! Pokračovat bude třetí z tohoto šampionátu Jules Cluzel a také jeho krajan Corentin Perolari.

Hodně nejasná je situace ve stáji Kallio Yamaha. Loris Cresson, který letos odevzdal týmu sponzorský příspěvek 280.000 Euro, tak by chtěl vytvořit svůj vlastní tým, přičemž o logistiku by se staral Team Toth. Rakušan Thomas Gradinger je na cestě směrem Kiefer Racing.

A tak zůstává u Kallia z letošní trojice jezdců pouze Isaac Vinales (bratranec Mavericka Vinalese - továrního pilota Yamahy v MotoGP), který se v posledních závodech stal pravidelným návštěvníkem na stupních vítězů. Dalšími jezdci finské stáje by se mohli stát populární Maria Herrera a Estonec Hannes Soomer.

Kiefer Racing se dohodl s Yamaha Europe, zatím ale chybí definitivní souhlas od DWO. Týmový šéf Jochen Kiefer má zájem o Lukase Tulovice, a skoro jasným je příchod Rakušana Thomase Gradingera. Švýcar Marcel Brenner je připraven jako náhradník, kdyby se tým nedohodl s jedním ze dvou jmenovaných na výši sponzorského příspěvku.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama