Reklama

Rookie 2017: Miláček HRC Ayumu Sasaki

Šampion Asia Talent Cupu 2015 a vítěz Red Bull MotoGP Rookies Cupu 2016, miláček HRC Ayumu Sasaki je připraven debutovat na plný úvazek v MS-Moto3.

Japonsko dlouho hledalo «perspektivní talent», a nyní se zdá, že ho našlo. A co víc, dvojnásobný šampion v posledních dvou letech Asia Talent Cup (2015) a Red Bull MotoGP Rookies Cup (2016), Ayumu Sasaki všechny překvapil, když v zahajovací den privátních testů ve Valencii při své prvním svezení v barvách týmu SIC Racing (nahradil našeho Jakuba Kornfeila a jezdil se jeho motorkou) zajel tento baby-zázrak čtvrté nejrychlejší kolo, a to určitě nebyl v nejlepším fyzické kondici pro velké havárii v říjnu uplynulé sezóny během jeho premiérového závodu Grand Prix v Sepangu. Očekává se, že v první sezóně v seriálu mistrovství světa s podporou HRC, dá o sobě tento «Rookie» 2017 hodně vědět.

16-letý Ayumu Sasaki je pokračovatelem rodinné jezdecké tradice (jeho otec jezdil po celá léta v All Japan Superbike), a ukazuje navzdory malým «mezinárodním» zkušenostem obrovskou jezdeckou inteligenci: Zvládá motocykl a pneumatiky, neriskuje zbytečně v zatáčkách a soustředí se na dosažení konečného cíle, než na jednotlivé výsledky! Symbolické je, jakým způsobem dokázal vyhrát letošní Red Bull MotoGP Rookies Cup, kdy v první sezóně obsadil třetí místo, ale poučil se z chyb a ty už 2016 neopakoval. Při svém debutu v MSJ získal ve Valencii pódium za třetí místo.

V uplynulé sezóně oslavil vítězství (první v japonské historii) v Red Bull MotoGP Rookies Cupu, a v CEV Moto3 za tým Asia Talent Team skončil celkově v Top-6 (tým je financovaný továrnou Honda, a působí zde Alberto Puig jako projektový manažer a Hiroshi Aoyama jako «trenér»). Potom debutoval v mistrovství světa v Sepangu s týmem Honda Gresini Moto3, kdy nahradil zraněného Eneu Bastianiniho, a tréninku dokázal svou konkurenceschopnost, bohužel v závodě byl hned na jeho začátku zapleten do hromadné havárie.

Sympatický malý Japonec je dítětem «Hondy», stačilo pozorovat u boxové zdi vice-prezidenta HRC, jak Shuhei Nakamoto sleduje pozorně závody Red Bull MotoGP Rookies Cupu a hlasitě svému «žákovi» tleskal.

Ayumu Sasaki má podepsanou dvouletou smlouvu s HRC, a uvidíme ho tedy v sezónách 2017 a 2018 závodiz s bikem NSF250RW za SIC Racing Team.

Při prvním kontaktu se svým novým týmem se předvedl čtvrtým nejrychlejším časem, ostatně ztráta pouhých 0,348 sec. za lídrem Bastianinim na testech ve Valencii - na suchu - a před Fenatim a celou řadou dalších jsou hodně slibné vstupní hodnoty do MS-Moto3.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama