Reklama

Peter Hickman na BMW vyhrál TT-Superbike

Závod kubatury Superbike na Tourist Trophy je vždy něco zvláštního, týden závodění na Isle of Man je zahájen vždy tímto závodem. Letošním vítězem se stal favorizovaný Peter Hickman na stroji BMW.

Letos měl tento závod ještě další zvláštnost, John McGuinness oslavil letos 50. narozeniny, a za zásluhy o Anglii byl vyznamenán řádem «Member of the British Empire». Dnešní závod byl pro něho 100. jubilejním na TT, celkem jich 23 dokázal vyhrát a ještě 24x stál na stupních vítězů. Celkem 81x uviděl cílový šachovnicový praporek. Dnes směl s #1 závod zahájit a od Hondy dostal na svůj motocykl zlatě nalakovanou kapotáž.

Přesně před 115 roky se zde závodilo poprvé - v roce 1907. Do závodu se kvalifikovalo celkem 50 jezdců.

Někteří vyjeli do závodu s motocykly konfigurace Superstock: Peter Hickman, Dean Harrison, Davey Todd nebo McGuinness, někteří pak na startu chyběli.

S 15 minutovým zpožděním vyjel na trať první jezdec a tím byl tovární pilot Hondy McGuinness, o 10 sekund později Harrison (Kawasaki), potom Michael Rutter (BMW) a dále Ian Hutchinson (BMW). S #8 Todd (Honda), s #10 Hickman (BMW).

Prvních 60 kilometrů zvládl nejrychleji Hickman (16:59,896) - jako jediný pod 17 minut, Harrison potřeboval o 9 sec. déle, dalších 7 ztrácel Cummins. Top-10 kompletovali Todd, Dunlop, Lee Johnston (BMW), James Hillier (Yamaha), Hutchinson (BMW), Jamie Coward (Yamaha) a McGuinness. Pak se dostal Todd na P3, ale jeho motocykl vypověděl službu na rovince Sulby.

Po 2 kolech byla první zastávka v boxu, Hickman měl náskok 17 sekund na Harrisona, Dunlop jako třetí ztrácel dalších 16 sekund před Cowardem a Hillierem. Pro defekty museli vzdát Cummins, Johnston, Gary Johnson (BMW) a Brian McCormack (BMW).

V polovině závodu bylo pořadí: Hickman, Harrison (+22,8 sec.) a Dunlop (+41,426). Dále McGuinness, Hutchinson a Glenn Irwin (při svém debutu na TT). Top-10 kompletovali Dominic Herbertson (BMW), Coward, Hillier a Shaun Anderson (Suzuki).

Jelikož byly časové rozdíly v Top-5 už hodně velké, tak se při tankování nespěchalo. Před posledním kolem byl zajímavý už jen souboj o druhé místo.

Po 6 kolech, tedy 226,38 mp byl na cílové rovince Glencrutchery Road přivítán jako suverénní vítěz Hickman, druhý projel rovněž bez problémů Harrison a stupně vítězů dokompletoval Dunlop. Čtvrtý skončil Hutchinson, těsně před McGuinnessem, Za Top-5 se umístili Coward, Hillier, Irwin, Anderson a Herbertson.

Výsledek Tourist Trophy Superbike: 1. Peter Hickman (GB), BMW, 6 kol za 1:43:58,544 min. 2. Dean Harrison (GB), Kawasaki, 39,199 sec zpět. 3. Michael Dunlop (GB), Suzuki, +57,626 sec. 4. Ian Hutchinson (GB), BMW. 5. John McGuinness (GB), Honda. 6. Jamie Coward (GB), Yamaha. 7. James Hillier (GB), Yamaha. 8. Glenn Irwin (GB), Honda. 9. Shaun Anderson (GB), Suzuki. 10. Dominic Herbertson (GB), BMW.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama