Reklama

Peter Hickman vyhrál Senior TT

Vyvrcholením týdenního závodění silniční klasiky Tourist Trophy na Isle of Man je každoročně závěrečný sobotní závod Senior TT. Jeho vítězem se letos stal Peter Hickman, který tak dokázal vyhrát poslední tři závody Tourist Trophy 2023.

Celkově 13. vítězství na Tourist Trophy dnes slavil Peter Hickman, který vyhrál prestižní závod Senior-TT. Dean Harrison nenechal Michaelu Dunlopovi žádnou šanci a skončil druhý, Dunlop musí svůj sen o vyrovnání se v počtu vítězství svému strýcovi minimálně o rok odložit.

Poslední závodní den na Tourist Trophy jde ještě jednou o všechno! Senior-TT je prostě vrcholem každého ročníku Tourist Trophy, se žádným jiným závodem je to nesrovnatelné. Každý Road Racer by chtěl takový závod vyhrát!

Ačkoliv Michael Dunlop vyhrál před týdnem první závod Superbike, ale dnes byl hlavním favoritem Peter Hickman. Ovšem i Dean Harrison, vítěz Senior-TT 2019, byl experty hodnocen hodně vysoko.

Rovněž nebylo vůbec jasné, zda použije Hickman motocykl kubatury Superstock nebo dá přednost stroji Superbike. Po zaváděcím kole se traťový rekordman rozhodl pro motocykl Superbike-BMW.

K velkému překvapení ale při mezičase Glen Helen nevedl ani Hickman, a ani Dunlop, nýbrž Harrison. Ovšem už k dalšímu mezičasu Ballaugh Bridge se situace obrátila, Hickman měl náskok na Harrisona přes 3 sekundy; Při průjezdu startem-cílem to bylo 6,1 sekundy. Dunlop nebyl schopen akceptovat tempo vedoucího dua a jel na třetí pozici. Lokalmatador Conor Cummins plně živil naděje domácího publika a hájil čtvrté místo, za ním následovali James Hillier, Josh Brookes a David Johnson.

Ve druhém ze 6 kol se pořadí v Top-4 neměnilo, jen se zvětšily časové rozdíly. Za nimi Brookes předjel Hilliera.

Jedno se ukazovalo: Pouze zázrak by mohl zachovat šance Dunlopa, vyrovnat rekord v počtu vítězství na TT jeho strýce Joeyho ještě letos.

Pomalu se dostával do hry také Harrison, který snížil náskok vedoucích jezdců pod deset sekund. U Dunlop byla při zastávce v depu provedena změna nastavení na vidlici.

Po 2/3 závodní vzdálenosti bylo pořadí v Top-10 před druhým zastavením boxu následující: Hickman 12,4 sekund před Harrisonem, Dunlop o dalších 23,6 sekund zpět. Cummins ztrácí víc než půlminuty na Hickyho, dále Brookes, John McGuinness, Hillier, Johnson, Davey Todd a Michael Rutter. Trummer liegt auf Rang 19., Datzer ist 25.

Dunlop byl na rovince Sulby dojet Hickmanem, který startoval 30 sekund za ním.

Při průjezdu cílem měl Hickman náskok necelých 20 sekund na Harrisona a 30 sekund na Dunlopa. Obsazení pódia Senior-TT je tedy stejné jako v jiných závodech kubatur Superbike-, Superstock- a Supersport- jen s vyměněnými posty. Pro Hickmana to znamenalo zároveň třetí vítězství v závodě Senior-TT- předtím 2018 a 2022.

Výsledek, Senior-TT: 1. Peter Hickman (GB), BMW, 6 kol za 1:42:29,488 min. 2. Dean Harrison (GB), Kawasaki, +19,989 sec zpět. 3. Michael Dunlop (GB), Honda, 30,422 sec. 4. Conor Cummins (GBM), Honda. 5. Josh Brookes (AUS), BMW. 6. James Hillier (GB), Yamaha. 7. John McGuinness (GB), Honda. 8. David Johnson (AUS), Honda. 9. Davey Todd (GB), Honda. 10. Rob Hodson (GB), Honda.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama