Reklama

Osm jezdců z CEV pojede letos závody Grand Prix

Nikdo nepochybuje o tom, že cesta do MS obou nižších kubatur Grand Prix vede nejrovněji ze španělského šampionátu CEV. Letos do nejvyšší motocyklové ligy přestoupí hned 8 loňských účastníků MSJ-Moto3 nebo ME-Moto2.

V kubatuře Moto2 to budou celkem tři Rookies, ovšem nazývat je Rookies zas tak úplně není na místě. S #51 pojede Brazilec Eric Granado za tým Forward Racing. 21-letý rodák ze Sao Paula už má na svém kontě tři sezóny jako stabilní pilot Grand Prix. Úřadující mistr Evropy startoval v MS-Moto2 v sezóně 2012, tehdy jako 16-letý za italský tým JIR Racing. Tato kubatura se ale ukázala nad jeho síly - 0 bodů na jeho kontě - a tak další dvě sezóny jezdil v MS-Moto3 - i zde ale bez úspěchů - celkem 9 bodů z 31 závodů Grand Prix a tak se vrátil do Španělska. 2015 obsadil v CEV-Moto2 místo 6., 2016 si o dvě pozice polepšil a 2017 se stal mistrem Evropy. Svěřenec Carlose Lavada, ex-mistra světa z Venezuely, bude startovat v italském týmu Forward Racing manažera Giovanni Cuzariho s motocyklem Suter.

S #4 se představí 24-letý Jihoafričan Steven Odendaal a to za tým RW Racing s debutujícím motocyklem NTS. Odendaal je mistrem Evropy v Moto2 z roku 2016, vloni obsadil místo třetí a 2015 skončil ve stejné kubatuře a soutěži čtvrtý. I u něho je označení Rookie nepříliš pravdivé, neboť 2013 absolvoval kompletní sezónu v MS-Moto2 - s motocyklem SpeedUp ale během 16 závodů Grand Prix na mistrovské body nedosáhl. Letos se tedy představí s úplně novým motocyklem NTS Sportscode T. a bude to pro tento motocykl premiéra, i když v Aragónu jel s wild card a obsadil 24. místo.

Američan Joe Roberts pojede jako Odendaalův týmový kolega, tedy s motocyklem NTS a v týmu RW Racing. 20-letý Kaliforňan bude mít na kapotáži svého motocyklu #16. V MS debutoval v minulé sezóně za tým AGR, když vystřídal Yonnyho Hernandeze. Hned při své premiéře na Masarykově okruhu se zaskvěl umístěním v Top-10, pak už ale nebodoval a tým AGR se před zámořskými závody ze seriálu MS z finančních důvodů stáhl. Robertse známe ze závodění v seriálu Red Bull Rookies v sezónách 2011/2013, pak závodil doma v MotoAmerica v kubatuře Superstock 600 a 2017 se objevil v Evropě v šampionátu CEV-Moto2 a celkově se umístil v Top-5.

Celkem pět nových tváří z Moto3 z MSJ/CEV pro sezónu 2018 uvidíme v nejslabší objemové kubatuře. Budou to dva Španělé (Jaume Masia a Alonso Lopez), jeden Ital (Dennis Foggia), jeden Kazach (Makar Yurchenko) a jeden Japonec (Kazuki Masaki). Ti budou zároveň soutěžit o titul Rookie roku v příští sezóně, ale mohou se pochopitelně postarat i o nějaké to výsledkové překvapení v jednotlivých závodech.

První z nich, který pojede s číslem #5, je Jaume Masia, pro kterého to bude jeho první celá sezóna v mistrovství světa. Ten má na svém kontě už 4 starty v MS, kdy nahradil v týmu Bester Capital Dubai v sedle motocyklu KTM Jihoafričana Darryna Bindera. V rakouském Spielbergu byl odmávnut na P9, v italském Misanu - za deště - rovněž v Top-10, na P10. Celkem tedy získal 13 mistrovských bodů a to není na úvod zas tak úplně k zahození, když navíc v Rakousku zajel nejrychlejší kolo závodu! A je také úřadujícím juniorským více-mistrem světa Moto3 (v týmu Cuna de Campeones), když v šampionátu CEV obsadil celkově druhé místo za Foggiou se dvěma vítězstvími a čtyřmi dalšími pódii. Ačkoliv je v současné době Masia zraněný, tak do prvních testů IRTA by už měl být v pořádku.

S číslem #10 uvidíme Dennise Foggiu, člena VR46 Riders Academy. Úřadující juniorský mistr světa a tedy šampion FIM CEV Junior World vyhrál vloni čtyři závody MSJ a přidal dalších pět druhých míst. Po Nicolo Bulegovi a Lorenzo Dalla Portovi je tak třetím italským pilotem, který se stal během tří sezón juniorským mistrem světa. Foggia má na svém kontě celkem tři starty s wild card, nebo jako náhradník a vždy dojel v bodech. Za tým Sky Racing Team VR46 skončil osmý v Aragónu a sedmý ve Valencii, přičemž debut v MS absolvoval v týmu Platinum Bay Real Estate u nás na Masarykově okruhu, kdy nahradil zraněného Darryna Bindera. Ten bude v sezóně 2018 závodit pochopitelně za Sky Racing VR46.

Ale pokračujme k Alonso Lopezovi, který bude debutovat s číslem #72. Třetí jezdec šampionátu CEV 2017, když závodil za juniorský tým Estrella Galicia 0,0, pojede v týmu Estrella Galicia 0,0 jako týmový kolega Arona Caneta. V MSJ třikrát vyhrál a jednou byl druhý. V MS-Moto3 to ale bude jeho debut!, nemá na svém kontě ani jeden start s wild card.

A konečně prvním kazašským pilotem, který pojede mistrovství světa, bude Makar Yurchenko s číslem #76 s motocyklem KTM týmu CIP. Tento Rus narozený v Petrohradě má kazašskou licenci. V roce 2014 debutoval v Red Bull Rookies Cupu, ale kvůli havárii a z toho vyplývajícího zranění se neprosadil. O rok později skončil na P15, v sezóně 2016 si polepšil na osmé místo celkově. Sezónu 2017 ukončil v FIM Junior World Championship CEV Moto3 v Top-10, když získal dvě pódiová umístění. Závodil v týmu Reale Avintia Academy s motocyklem KTM.

Na poslední chvíli se do světového šampionátu Moto3 dostal i vloni celkově šestý, Japonec Kazuki Masaki - jinak vítěz Red Bull Rookies Cupu 2017. #22 pojede za španělský tým RBA BOE KTM Racing, kde nahradí Juafrana Guevaru. Španěl totiž těsně před Vánocemi oznámil nečekaně ukončení závodní kariéry.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama