Reklama

MS-Superbike: Končí dlouhá devítitýdenní letní přestávka

15./16. září končí v Portimao dlouhá letní přestávka a MS-Superbike vstupuje do své závěrečné fáze. Podívejme se souhrnně na to, co se událo závodními víkendy v Misano a v Portimao.

Letní závodní přestávka trvala od 7./8. července do 15./16. září, tedy devět týdnů. V následujícím článku vám přinášíme všechny podstatné news, které se v tomto časovém období udály.

MS-Superbike 2019 bez MV Agusta?
Nasazování motocyklů MV Agusta v MS-Superbike neběží přes továrnu ve Varese, nýbrž to organizuje Švýcar Andrea Quadranti. Homologace aktuálního motocyklu končí po sezóně 2018 a nový model není v dohledu. „Jsem si na 90% jistý, že ze současného pohledu - neexistuje nový motocykl, budeme na startovním roštu 2019 chybět“, říká týmový majitel Quadranti.

Pata Yamaha pokračuje s Lowesem a van der Markem.
Řadu týdnů to vypadalo tak, že Michael van der Mark pojede v příští sezóně v továrním týmu Kawasaki jako kolega mistra světa Jonathana Rey. Pak ale následoval vítězný double v Donington Parku a Nizozemec se rozhodl pro setrvání u Yamahy. Alex Lowes se ani u jiných týmů po jiném místě neohlížel, neboť preferoval prodloužení smlouvy a s Yamahou.

Kawasaki – odchod Sykese, comeback Haslama
18. července oznámili Kawasaki a Tom Sykes ukončení spolupráce po skončení sezóny. Sykes podepsal u Kawasaki v době, kdy nikdo nechtěl s motocyklem Ninja závodit. Proto byl vývoj tohoto motocyklu ZX-10R hodně dlouho zaměřován na 32-letého pilota. Sykes se Kawasaki odvděčil ziskem titulu 2013 - předtím byl naposled mistrem světa Scott Russel 1993 - Sykes se stal navíc 2012, 2014 a 2016 vícešampionem.

Jelikož 21-letý Toprak Razgatlioglu (Puccetti Kawasaki) ještě není dostatečně zralý bojovat o titul mistra světa, tak musela Kawasaki hledat náhradní řešení, jak jednu sezónu přemostit. Jonathan Rea, který prodloužil do roku 2020 u Kawasaki, dostal nového týmového kolegu: Po 3 letech závodění v BSB se na světové pódium vrací nazpět Leon Haslam.

MS-Superbike bez Brna?
Jelikož se počet diváků a tím pádem i finanční efekt snížil, tak se Brno po závodním víkendu 2012 stáhlo z tohoto šampionátu. Teprve po prodeji Lausitzringu firmě DEKRA se konal i pro fanoušky z Německa a Rakouska na oblíbeném brněnském okruhu. Ovšem počet platících diváků se ještě zmenšil: V roce 2012 jich bylo 65.000, 2018 pak pouze 50.000! Ředitelka Automotodromu Brno, Ivana Ulmanova, potvrdila během TK před závodem Grand Prix letos začátkem srpna, že s 2019 v Brně závod MS-Superbike konat nebude. Ovšem vše se viděno současným pohledem může ještě změnit...

Ducati 2019 s Daviesem a Bautistou
Přechod Alvara Bautisty do MS-Superbike se dal sice očekávat už několik týdnů, ale definitivní rozhodnutí bylo oznámeno až 23. srpna. Pokud dokončí španělský mistr světa 125 ccm z roku 2006 v listopadu celou sezónu, tak po 159 závodech v kubatuře MotoGP změní šampionát a odejde do MS-Superbike a Bautista vystřídá v továrním týmu Ducati Marca Melandriho a 2019 pojede jako týmový kolega Chaze Daviese.

MS-Superbike 2019 se tak s největší pravděpodobností pojede bez špičkových italských pilotů, neboť Melandri se chystá závodit v seriálu MotoAmerica.

Comeback Kuby Smrže Zdálo se, že počet 152 startů a 684,5 získaných bodů bude konečným číslem do archivu MS-Superbike pro nejúspěšnějšího českého jezdce v historii šampionátu, to ale není pravda. Do týmu Guandalini Yamaha, když se tým Mirca Guandaliniho nedohodl na dalším pokračování kariéry Karla Haniky, se vrací Kuba Smrž. Ten zde byl stabilním jezdcem v sezónách 2008 až 2010 a vloni za tuto závodní stáj absolvoval 2 jízdy v Laguna Sece. V aktuálním startovním poli mají na svém kontě více startů než Smrž pouze 4 jezdci: Tom Sykes (252), Jonathan Rea (236), Leon Camier (198) a Chaz Davies (170).

Jak to vlastně bylo s odchodem Karla Haniky z WorldSBK a s příchodem Jakuba Smrže k týmu Guandalini Yamaha, vědí zřejmě jen oni sami a názory obou dvou na tento problém se diametrálně rozcházejí...

Faktem ale je, že v italském týmu Guandalini Yamaha Racing se během jedné sezóny už objeví třetí český jezdec: Po Ondřeji Ježkovi - 14 startů a 2 získané body; jel se stejným motocyklem Karel Hanika - 2 starty a 5 bodů; by do konce sezóny měl závodit právě zkušený Kuba Smrž. Jen připomínám, že 2 starty za Guandaliniho má letos ještě Ital Alessandro Andreozzi - 1 bod. Ostatně vloni byl ten počet pilotů v této italské stáji rovněž mnohonásobný: Riccardo Russo, Jakub Smrž, Massimo Roccoli a Alessandro Andreozzi.

Héctor Barberá se stal nástupcem Kenana Sofuogla
Rekordman v počtu zisku titulů mistra světa Kenan Sofuoglu ukončil koncem května v Imole svou dlouhou úspěšnou kariéru, tak jeho náhradník Sheridan Morais dostal šanci v pěti závodech a pouze jednou se umístil v Top-7. Týmový šéf Manuel Puccetti nakonec upřednostnil pilota z Grand Prix Hectora Barberu a společně budou absolvovat poslední třetinu šampionátu. Dlouholetý pilot MotoGP byl od 8. června 2018 nezaměstnaný, neboť ho španělská policie přistihla za volantem jeho Audi s 0,67 promile alkoholu v krvi. A týmový šéf Pons HP40 Sito Pons ho okamžitě propustil.

Turbulentní léto v týmu NRT Yamaha
Tým Nerds Racing stojí těsně před ukončením svého účinkování v paddocku WorldSSP. Majitel týmu Vafi Khan totiž dluží členům své závodní stáje výplaty. Pokud se situace do závodního víkendu v Portimao nevyřeší, tak se tým nezúčastní posledních čtyř letošních závodů. Jezdci Jules Cluzel a Thomas Gradinger se tak museli poohlédnout po novém týmu. Zatímco Francouz má v rukou nabídku od GMT94, tak budoucnost Rakušana je nejistá.

Nový časový plán na neděli
11.45 hod. ME Superstock-1000
12.45 hod. MS Supersport-300
13.45 hod. MS Supersport
15.15 hod. Race 2 MS Superbike



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama