Reklama

Maverick Viňales: 2016 jedno pódium a 2017 zůstane u Suzuki!

Exkluzivně: Pokud Maverick Viňales dosáhne v roce 2016 u Suzuki na jedno jediné pódiové umístění, tak se automaticky prodlouží jeho smlouva se Suzuki i na příští rok. To by znamenalo, že by Yamaha musela hledat za Lorenza úplně jiného náhradníka.

Maverick Viňales je momentálně na přestupovém trhu MotoGP hodně žádaným artiklem.

Tým Movistar-Yamaha si už dělá pouze malé naděje na setrvání mistra světa Jorge Lorenza i v sezóně 2017, ten totiž má od Ducati údajně nabídku ve výši 10 - 15 milionů Euro a tak se zdá, že opravdu půjde pětinásobný mistr světa k „červeným“, ostatně na našem webu jsme už psali názor „Ago Nazionale“, že taková nabídka se prostě neodmítá!

Yamaha se tedy musí pomalu ale jistě rozhlédnout po Lorenzově náhradníkovi: Kandidátem Nr. 1 je Maverick Viňales, tedy pokud bude muset být Lorenzo opravdu nahrazen.

Mezitím se už vyřešil problém Red-Bull-Sponsorshipu mistra světa Moto3 od roku 2013, pokud by odešel k týmu Movistar-Yamaha, kde je sponzorem další firma Energy-Drink - tedy Monster.

Ovšem soukromý manažer Mavericka Viňalese Aki Ajo už několikrát prohlásil, že ve smlouvě se Suzuki je zahrnut ještě třetí rok v tomto továrním týmu. Dosud bylo hodně velkým tajemstvím, zda je tato opce na straně jezdce, nebo týmu.

Nyní se během závodního víkendu „Red Bull Grand Prix of the Americas“ podařilo zjistit, o jakou opci se vlastně jedná.

Často bývá tato opce spojena s jistým časovým termínem během letního období, aby se jezdec mohl poohlédnout po jiných možnostech.

V případě Viňales/Suzuki ale tato opce není v rukou Suzuki, nýbrž je svázaná s výsledky jmenovaného Španěla.

Přesně citováno: Pokud Viňales v sezóně MotoGP 2016 získá jedno pódiové umístění, tak se se jeho smlouva automaticky prodlouží o další rok na sezónu 2017.

Také jezdecká gáže je ve smlouvě zakomponovaná: Je ve výši 1,5 milionu Euro jako „base fee“ (tedy bez prémií).

Při GP Texasu byl Viňales klasifikován v cíli jako čtvrtý, 7,485 sekundy za svým eventuálním prvním pódiem v MotoGP, svého týmového kolegu Aleixe Espargaró porazil o 2,3 sekundy.

Samozřejmě tak existuje možnost, že Viňales v tomto roce jednou dojede v Top-3.

Samozřejmě by mohl Viňales u Suzuki schválně umístění v Top-3 nějakým způsobem ovlivnit, ale to by jeho pověsti hodně uškodilo. Vždyť Suzuki mu v roce 2015 otevřela do MotoGP dveře dokořán a on jako Rookie dostal velkou šanci.

Zůstává tedy otevřená otázka: Podaří se Viňalesovi uskutečnit tento krok, tedy umístění v Top-3? Potom by se musela Yamaha poohlédnout po jiných kandidátech.

Valentino Rossi v nedávném rozhovoru pro italský web Corsedimoto prohlásil, že Lorenzo určitě pojede v roce 2017 u Ducati a dokonce uvedl jména jeho náhradníků, která by pro sponzora Movistar určitě byla zajímavá: Andrea Iannone a Dani Pedrosa.

Ovšem do listopadu nemůže tovární tým Movistar-Yamaha stejně čekat, a tedy eventuálního nástupce Lorenza musí hledat už nyní.

Tím se zvyšují šance pro Pola Espargaró (mistr světa Moto2 2013), který by byl vítaný jak u Movistaru, je aktuálně čtvrtý v MS-MotoGP a je navíc placený továrnou Yamaha, ačkoliv závodí už třetím rokem za satelitní tým Tech3-Yamaha.

Nějakého Rookieho z Moto2 jako je třeba Alex Rins, nebude chtít jistě Lin Jarvis přímo z nástupnické kubatury do „premier class“ transferovat, to udělala Yamaha zatím pouze jednou - v roce 2008 s tehdy dvojnásobným mistrem světa 250tek Jorge Lorenzem.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama