Reklama

Johnny Rea tvoří nové rekordy

Úřadující mistr světa a tovární pilot Kawasaki Johnny Rea se dostává v historických tabulkách MS-Superbike stále více a více dopředu. A začíná v nich ohrožovat ikony Carla Fogartyho a Troye Baylisse.

30. ročník MS-Superbike začal, ale poměr sil na trati se proti roku 2016 skoro vůbec nezměnil: Kawasaki a Ducati stále dominují - mistr světa Jonathan Rea a jeho britští krajané.

* Tovární pilot Kawasaki Jonathan Rea vyhrál v neděli na Phillip Islandu už svůj 40. závod MS-Superbike. V historické tabulce vítězů patří k «Big Fourty», když před ním jsou pouze Carl Fogarty (59), Troy Bayliss (52) a Noriyuki Haga (43).

* 2017 je tak jeho devátou sezónou v řadě, kdy vyhrál Johnny Rea minimálně jeden závod MS-Superbike.

* Mistr světa Rea se tak stal prvním pilotem, který dokázal na Phillip Islandu vyhrát během dvou let čtyři závody v řadě.

* V celkovém zisku počtu bodů se nyní Rea dostal na počet 2 675,5 a je tak v Top-5 historické tabulky za Corserem (4 021,5), Hagou (3 091), Fogartym (3 020) a Slightem (2 834,5). Pokud bude Rea bodovat průměrně jako v posledních sezónách, tak by po skončení sezóny 2017 mohl předstihnout i Fogartyho, což by znamenalo Top-3.

* Tom Sykes je v této tabulce čtvrtý se ziskem 2 544,5 a pokud se mu bude dařit jako v minulých dvou sezónách, bude postupně rovněž v Top-5, neboť se dostane před Slighta.

* Chaz Davies je sice aktuálně se ziskem 1 570,5 bodů až na P19, ovšem po skončení sezóny se může posunout až do Top-10 před Maxe Biaggiho, ten má na svém kontě 2 102 bodů.

* Johnny Rea vyhrál v neděli závod v Austrálii z 9. místa na startovním roštu, z takové pozice - nebo ještě dále - nikdy dosud závod MS-Superbike nevyhrál.

* Phillip Island byl podeváté dějištěm premiérového závodu MS-Superbike, celkem se zde konalo už 53 jízd mistrovství světa.

* Jonathan Rea tak vyhrál z těchto 53 odjetých závodů celkem 5 a vyrovnal se tak v počtu vítězství Anthony Gobertovi a je tak společně s ním v Top-3, když předstihl Carlose Checu (4 vítězství) . Více prvních míst mají na svém kontě na Phillip Islandu pouze Troy Corser - sedm a Troy Bayliss - šest.

* Johnny Rea získal v neděli na Phillip Islandu už své 90. pódiové umístění. V historické tabulce je tak v Top-3, před ním jsou pouze Carl Fogarty (109) a Troy Bayliss (94).

* Devátým získaným Pole-Position je nyní Rea v historické tabulce na P11, společně s Raymondem Rochem.

* V sobotu se podařilo lídrovi šampionátu Jonathanu Reovi vyhrát pošesté závod z Pole-Position. To nedokázal během celého roku 2016, naposled byl takto úspěšný v Buriramu/Thajsko v sezóně 2015.

* Walešan Chaz Davies (Ducati) oslavil v sobotu druhým místem své 50. pódium. Na podzim 2016 vyhrál Davies šest závodů v řadě: Tato série se nyní v Austrálii skončila.

* Více-mistr světa Tom Sykes stál v sobotu už po 85. na stupních vítězů, což bylo jeho třetí pódium na Phillip Islandu.

* V prvním závodě na Phillip Islandu to bylo 15. vítězství v WorldSBK nějakého britského jezdce v řadě. Je to druhá nejdelší vítězná série od Phillip Islandu (1. jízda) do Magny Cours (2. jízda) 2015. Tehdy vyhráli Britové celkem 24 vítězství v řadě, mezitím je jich aktuálně 16.

* V sobotu po prvním závodě na na Phillip Islandu stáli Jonathan Rea, Chaz Davies a Tom Sykes už 21. společně na stupních vítězů. Bylo to celkově už 34. pódium pouze v britském složení.

* Od startu sezóny 2015 pouze dva závody nevyhráli Britové: V Kataru 2015 vyhrál Španěl Jordi Torres; v Sepangu 2016 trumfoval Nicky Hayden (USA). Zbývajících 52 závodů MS-Superbike vyhráli Rea (25), Davies (16), Sykes (9) a Haslam (2).

* Ze tří pilotů, kteří v neděli odstartovali díky změněnému pořadí na startovním roštu z první řady (Alex Lowes, Leon Camier, Javier Forés) ještě ani jeden z nich nevyhrál závod šampionátu WorldSBK.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama