Reklama

Viňalesův podpis ohrozil Rossiho

Včerejší oznámení o tom, že Maverick Viňales prodloužil smlouvu s továrním týmem Yamahy, překvapilo svým hodně časným datem všechny. A zároveň také vyjasnilo některé sporné body, které se mohly týkat změn v týmech MotoGP v sezónách 2021 a 2022.

Podívejme se společně, co toto rozhodnutí 25-letého španělského továrního jezdce Yamahy znamená v praxi:

Nejvíce byli zaskočeni dva Italové, pilot Valentino Rossi a šéftechnik Ducati Gigi Dall’Igna. Italský manažer Dall’Igna se tak musel vzdát svého plánu, přivést 23-násobného vítěze Viňalese do Borgo Panigale a nahradit jím někoho ze stávající dvojice Andrea Dovizioso - Danilo Petrucci. Italovi tak zůstavají pouze dvě možnosti, koho využít od sezóny 2021: Ze satelitního týmu Pramac převést Australana Jacka Millera, nebo se pokusit zlákat od Suzuki Alexe Rinse. Ovšem právě u Suzuki udělají všechno pro to, aby udrželi stávající jezdecké duo Alex Rins a Joan Mir, to je celkem zřetelné a prioritou továrního týmu Suzuki.

Italský veterán Valentino Rossi se chtěl teprve po několika závodech sezóny 2020 rozhodnout, co bude dále: Tedy zda pokračovat v kariéře, nebo ji ukončit a pověsit přilbu na «pověstný hřebík». Ovšem Viňalesovo hodně brzké rozhodnutí vše urychlilo...

Tovární tým Yamahy si nemůže dovolit ztratit francouzského jezdce ve prospěch konkurence (třeba Ducati, či Hondy), ale to mu musí nabídnout tovární motocykl v týmu «Monster Energy Yamaha MotoGP» - tedy místo Rossiho a italský „brzy“ už 41-letý jezdec by se musel spokojit se závoděním v satelitním týmu «Petronas Yamaha SRT», i když s továrním motocyklem Yamaha M1 - nebo svou fantastickou kariéru - trvající od roku 1996 (rok jeho prvního vítězství v Grand Prix - mimochodem u nás v Brně) - po sezóně 2020 definitivně ukončit.

Rossi ostatně tuto uvažovanou změnu «Monster Energy Yamaha MotoGP» za «Petronas Yamaha SRT» nevyloučil, ale jak potvrdil pro «Moto Revue» Rossiho svěřenec z VR46, s kterým «The Doctor» denně trénuje, Franco Morbidelli, tato změna týmu možná je, pouze chce Rossi vyčkat, jak konkurence schopná bude Yamaha M1 v letošní sezóně: „Valentino miluje závodění, ale nechce bojovat o umístění osm nebo deset“, říká mistr světa Moto2 z roku 2018 a současný pilot týmu «Petronas Yamaha SRT».



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama