Reklama

TT Zero: Suverenní vítězství Bruce Ansteyho (Mugen)

Stejně jako v loňském roce se stal Bruce Anstey vítězem závodu na elektrickém motocyklu. Novozélanďan vyhrál kubaturu TT Zero před svým britským týmovým kolegou od Mugenu Guyem Martinem.

Pouhých 8 jezdců s elektricky poháněnými motocykly se vydalo na 60 kilometrů dlouhý okruh Mountain Course na Isle of Man. Nikdo nechce investovat miliony Euro od vývoje těchto motocyklů, které stejně puritáni neuznávají jako závodní motocykly.

Tato «Nullemissions-Technologie» prostě zatím nikoho nepřesvědčila.

Faktem ale je, že před dvěma roky zajel John McGuinness rekordní kolo za 18:58,743 min., což odpovídalo průměru 191,960 km/h – a to s pevným startem.

Největšími favority byli oba piloti Mugen Shinden: 48-letý loňský vítěz Bruce Anstey, a miláček místního publika 35-letý Guy Martin.

Už na Gen Helen, tedy na prvním mezičasu, měl Anstey náskok přes 10 sekund. Vloni třetí Daley Mathison s motocyklem vyvinutým Universitou v Nottinghamu byl průběžně třetí, o 2 sekundy před Deanem Harrisonem. Zbytek jezdeckého pole už byl beznadějně vzadu.

11-násobný víětz TT Anstey byl mezitím jasně na čele, před vjezdem do horské pasáže měl náskok více než 30 sekund. Mathison stále udržoval své třetí místo před Harrisonem.

Po absolvování 60,725 kilometrů zůstal Anstey sice jasně za rekord okruhu, který drží McGuinness, ale Novozélanďan měl náskok více než 40 sekund před Martinem, který před startem do tohoto závodu oficiálně oznámil, že se nezúčastní velkého finále, tedy Senior-TT. Stejně jako vloni, dokompletoval stupně vítězů Mathison.

TT Zero - výsledek závodu: 1. Bruce Anstey (NZ), Mugen Shinden, 1 kolo za 19:13,924. 2. Guy Martin (GB), Mugen Shinden, 41,407 sec. zpět. 3. Daley Mathison (GB), UoN2, +1:29,824 sec. 4. Dean Harrison (GB), Sarolea SP7. 5. Antonio Maseo (D), Maerlin. 6. James Cowton (NIR), BRUNEL BX-15.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama