Reklama

Ohlédnutí za TT 2023

Co zůstane ve vzpomínkách z Tourist Trophy 2023? Čtyři vítězství Michaela Dunlopa a Petera Hickmana, stejně jako dvě bratrů Birchallových a řada nových rekordů. A z českého pohledu to, že se Michalu «Indymu» Dokoupilovi podařilo dojet v Top-10 !

Málokdy bylo počasí na Tourist Trophy tak přívětivé pro motocyklové závodění jako letos. Během tréninkového a závodního týdne nezapršelo, zatímco v minulosti docházelo častokrát k přeložení závodů, časovým posunutím či dokonce odřeknutí. Pouze jednou kvůli mrakům a zhoršené viditelnosti musely být startovní časy posunuty.

Závodníci se těmto výborným závodním podmínkám odvděčili tou nejlepší možnou metodou: Už v trénincích padal jeden rekord za druhým a během závodů další: Ben a Tom Birchallové zlepšili svůj vlastní rekord, stejně jako Michael Dunlop v Supersportech. Peter Hickman se pak postaral o to, že nikoliv «Dundrod Circuit», nýbrž «Snaefell Mountain Course» je nejrychlejším silničním okruhem na světě. Největší dosažený průměr má nyní hodnotu neuvěřitelných 136,358 mph (=219,447 km/h)!

Ale ne jenom skvělé počasí, nýbrž i na několika místech vylepšená trať, má na svědomí tyto nové rekordy. Některé úseky tratě totiž dostaly nový asfaltový povrch, a byly vylepšeny ia průjezdy zatáčkami, takže jezdci používali v závodech kubatur Supersport a Superstock pneumatiky typu slick.

Na dlouhé rovince Sulby překonali Hickman a Dunlop poprvé hranici 200-mph. Nový rekord má nyní od Hickmana hodnotu 202,193 mph, tedy 325,398 km/h.

A mnoho nechybělo a Michael Dunlop málem vyrovnal rekord svého slavného strýce Joeye Dunlopa. Po vítězstvích v Superbike, Supertwin a Supersport (2x) byl na nejlepší cestě vyhrát i druhý závod Supertwin, ale zradila ho technika. Pokud uvážíme, že Joey Dunlop měl při svém posledním vítězství na TT už 48 let a jeho synovec Michael jich má teprve 34, tak je to zřejmě pouze otázka času, kdy se pořadí v rodině Dunlopových prohodí.

Jen poznámka na okraj: Stejně jako vloni vyhráli pouze Dunlop, Hickman a bratři Birchallové. To jsou aktuální vítězné hvězdy! Ale zřejmě nebude trvat roky, kdy se situace změní: V závětří čekají Davey Todd – byl zabrzděn virem - a Mike Browne, Pete Founds/Jevan Walmsley nebo Ryan a Callum Croweové.

Michael «Jack Russell» chtěl na letošní TT dojet při všech svých deseti startech (8x sólo a 2x side), to se mu ale nepodařilo: Už ve středu musel oba závody kvůli technickým defektům vzdát.

V loňském roce zaplatilo svou náruživost a vášeň k závodění na Tourist Trophy životem celkem šest osob, letos pouze Španěl Raúl Torras Martinez nepřežil svou pátou účast na TT, když podlehl těžkému zranění v závodě Supertwin...



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama