Reklama

TT Senior vyhrál Michael Dunlop, 28. Holán

Vítězem nejprestižnějšího závodu Tourist Trophy - TT Senior - se stal už potřetí v řadě Michael Dunlop se Suzuki, Kamil Holán na BMW obsadil 28. místo.

Závod Senior-TT, který musel být po crashi Iana Hutchinsona přerušen a potom znovu odstartován na 4 kola, vyhrál Michael Dunlop potřetí v řadě, český jezdec Kamil Holán byl odmávnut na 28. místě v cíli.

Od roku 2010 stále čeká Ian Hutchinson, aby se mu podařilo vyhrát závod Senior-TT, tedy nejdůležitější závodu celé Tourist Trophy. Ostatně jako vítěz závodu Superbike byl pilot Tyco BMW velkým favoritem, největším soupeřem mu byl Michel Dunlop s novým modelem Suzuki GSX

Byli zde ale i Peter Hickman (BMW), který ve čtyřech letošních závodech stál čtyřikrát na pódiu, nebo oba jezdci Kawasaki James Hillier a Dean Harrison.

Zatímco lokalmatador Guy Martin svůj start během dneška odřekl, tak zde byl další domácí pilot Dan Kneen (Penz13.com BMW) - třetí v závodě kubatury Superstock.

Australan David Johnson měl tu čest, zahájit s motocyklem Norton závod Senior-TT. Za ním vyjeli směrem Bray Hill na 6 kol, tedy 364,35 km Bruce Anstey (Honda), James Hillier (Kawasaki), Ian Hutchinson (BMW) a Michael Dunlop (Suzuki).

Hickman, který prohrál závod Superbike s Hutchinsonem jen kvůli pomalejšímu začátku v prvním kole, vedl závod hned na prvním mezičase. Za ním bylo následující pořadí: Dunlop, Anstey, Hutchinson a Harrison. Top-5 dělilo pouhých 0,8 sekund.

Před prvním stoupáním na Mountain Mile se už dostal Hutchinson na první místo, i když Hickman ztrácel pouhých 0,2 sekundy. Také Harrison, Anstey a Dunlop byli v těsné blízkosti za 37-letým Britem, který tento týden dokázal vyhrát už dva závody.

Po prvním kole vedl Hickman v čase 17:10,340, Hutchinson ztrácel 1,7 sekundy po absolvované vzdálenosti 60,725 km. Harrison byl třetí, za ním pak Anstey a Michael Dunlop, ten se ztrátou 6,31 sekundy,

Během druhého kola si Hickman a Hutchinson několikrát vyměnili pozice. A najednou na monitoru chyběl Hutchy v úseku Bungalow. Pouze Anstey, Dunlop a Harrison dojeli v závodním tempu k prvnímu tankování, když Dunlop zajel se zvednutou rukou do boxové uličky. Potom byl závod přerušen kvůli crashi na 27. milníku.

Po několika minutách potvrdil tým Tyco BMW, že jezdcem, který havaroval, byl 16-ti násobný vítěz TT Ian Hutchinson. Ten byl při plném vědomí, ale se zlomenou stehenní kostí transportován vrtulníkem do nemocnice Nobles Hospital v Douglasu.

Nový závod, na 4 kola

Po novém startu se dostal do čela Michael Dunlop, v Glen Helen vedl s náskokem 1,5 sec., za ním byl Bruce Anstey a dále Dean Harrison. Peter Hickman, který vedl v době přerušení, ztrácel 2 sekundy.

Dunlop zajel první kolo za 17:06,732 a byl tak o poznání rychlejší než před přerušením závodu. Hickman ztrácel jako druhý 4,268 sekundy, Anstey pak dalších 3,207 sekundy, ale jen o 0,77 sekundy před Harrisonem. Top-10 po prvním kole bylo následující pořadí: Michael Dunlop, Peter Hickman, Bruce Anstey, Dean Harrison, Michael Rutter, Conor Cummins, James Hillier, Joshua Brookes, David Johnson a Dan Kneen.

Ačkoliv po druhém kole bylo naplánované dotankování a změna pneumatik, tak Dunlop atakoval magickou hranici 17 minut, když zajel čas 17:02,009 (132,903 mph). Pro 28-letého severního Ira z Ballymoney to znamenalo vůbec nejrychlejší kolo ze všech účastníků během celých letošních 14 dnů.

Bruce Anstey, který byl se svým motocyklem Honda RCV213V-S na čtvrtém místě, musel pro poruchu vzdát v Bedsteadu. Tím se dostal Rutter, který zde letos zažívá druhé jaro, na čtvrté místo, za Dunlopa, Hickmana a Harrisona na pozici Novozélanďana.

Ačkoliv Hickmanova zastávka v boxu byla o dvě sekundy rychlejší než Dunlopova, tak vedl Brit před finálovým kolem o více než 10 sekund nad severním Irem. Harrison už neměl žádnou šanci na vítězství, ale na svém třetím místě měl náskok přes 12 sekund na značkového kolegu od Kawasaki Hilliera.

Dunlopovi se tak podařilo největší překvapení Tourist Trophy 2017 a vyjel pro Suzuki první vítězství s novým motocyklem GSX-R1000. Ani ti nejvíce optimističtí fanoušci by před několika týdny tomu nevěřili. Tak vyhrál mladší syn v roce 2008 zemřelé legendy Road Racingu Roberta Dunlopa už potřetí v řadě prestižní závod Senior-TT. Celkem má Dunlop na svém kontě už 15. vítězství na závodě Tourist Trophy.

Hickman, který před třemi roky zajel nejrychlejší kolo zajeté Newcomerem - zatím ho nikdo npeřekonal - byl klsifikován jako druhý a potvrdil, že je s ním nutno do budoucna počítat. Ostatně bilance 30-letého Brita v letošním roce hovoří za všechny komentáře - v pěti závodech pět umístění v Top-3.

Harrison se dokázal udržet za Hillierem, Top-5 uzavřel Rutter, za ním oba jezdci s motocykly Norton Joshua Brookes a David Johnson.

Kamil Holán dokončil závod na 28. pozici a vyjel si další letošní bronzovou repliku Merkura.

TT Senior - výsledek závodu: 1. Michael Dunlop (NIR), Suzuki, 4 kola za 1:09:711. 2. Peter Hickman (GB), BMW, 13,320 sec. zpět. 3. Dean Harrison (GB), Kawasaki, +23,505 sec. 4. James Hillier (GB), Kawasaki. 5. Michael Rutter (GB), BMW. 6. Joshua Brookes (AUS), Norton. 7. David Johnson (AUS), Norton. 8. Conor Cummins (GBM), Honda. 9. Martin Jessopp (GB), BMW. 10. William Dunlop (NIR), Yamaha. Dále: 28. Kamil Holán (CZ), BMW.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama