Reklama

Thomas Luthi jezdcem roku v kubatuře Moto2

Jedenáct let po zisku titulu mistra světa v kubatuře 125-ccm se stal Tom Lüthi v sezóně 2016 vicemistrem světa v Moto2 – což je jeho zatím nejlepší umístění v prostřední kubatuře Grand Prix.

2017 je Švýcar žhavým kandidátem na titul mistra světa. Má za sebou spektakulární závěr sezóny, když vyhrál úvodní závod v Kataru a následovaly další vítězné závody v Silverstone, Motegi a na Phillip Islandu.

S 32% odevzdaných hlasů se stal Tom Lüthi «jezdcem roku» v kubatuře Moto2, kterého volili čtenáři německého webu SpeedWeek.

Švýcar tak nasbíral dvojnásobný počet hlasů než jezdec na místě druhém: Marcel Schrötter. Jezdce z Bavorska, který má za sebou hodně tvrdou sezónu v týmu AGR a který zažil sezonní highlight na Red Bull Ringu, kde byl odmávnut v Top-5, zvolilo celkem 16%. 2014 se stal Schrötter sám «jezdcem roku», když závodil za tým Tech3.

Na místě třetím se umístil další německy mluvící jezdec: Celkově v MS na sedmém místě Jonas Folger, který vyhrál mokrý závod na Masarykově okruhu. Folger dostal celkově 15%. V sezóně 2015 získal právě Folger ocenění «jezdec roku», když s týmem AGR vyhrál dva závody.

Přes sedm vítězných závodů a zisk titulu mistra skončil Johann Zarco až čtvrtý s 12% hlasů, ačkoliv se mu podařilo jako prvnímu jezdci v historii kubatury Moto2 obhájit titul z předešlého roku.

Top-5 dokompletoval se 7% Dominique Aegerter, který musel sezónu předčasně ukončit. Důvodem byla skutečnost, že Dominique Aegerter oznámil už na podzim, že bude závodit 2017 za tým Leopard Stefana Kiefera s motocyklem Suter. V posledních čtyřech závodech ho nahradil v týmu CarXpert Interwetten mladý Španěl Iker Lecuona.

V Barceloně tragicky zahynulý Luis Salom obsadil s 5% místo šesté. «El Mexicano» získal jedno pódiové umístění v Kataru.

4% zvolilo Franca Morbidelliho, který si vyjel 8x umístění v Top-3 a celkově mu patřilo čtvrté místo v MS. Pouhá 2% hlasů získal Alex Rins, který byl po většinu sezóny hlavním soupeřem Zarca. 1% hlasů pak dostali Sandro Cortese, Jesko Raffin, Takaaki Nakagami, Alex Márquez, Miguel Oliveira, Sam Lowes a Lorenzo Baldassarri.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama