Reklama

SIC Petronas Team 2019: Pět jezdců, tři kubatury

Petronas a Sepang Circuit investujíc 2019 až 25 milionu Euro do svých tří týmů Grand Prix v kubaturách Moto3, Moto2 a MotoGP. A jako jediný tým budou startovat v kompletních všech tří kubaturách šampionátu MotoGP.

Nový malajský tým MotoGP bude od příští sezóny závodit pod názvem «PETRONAS Yamaha Sepang Racing Team» a jezdci Franco Morbidelli (22) a Fabio Quartararo (19) vytvoří nový satelitní tým továrny Yamaha. Představení týmu během závodního víkendu v Silverstone se zúčastnili CEO Dorny Carmelo Ezpeleta a také dva zástupci Yamahy Lin Jarvis a Kouichi Tsjuji. Přítomen byl rovněž Syed Saddiq Syed Abdul Rahman - ministr pro mládež a sport v Kuala Lumpur. Tan Sri Azman Yahya zastupoval Sepang International Circuit; Tan Sri Wan Zulkiflee Wan Ariffin jako prezident a CEO firmy PETRONAS přiletěl jen kvůli tomuto projektu do Anglie; Razlan Razali, CEO okruhu Sepang International Circuit, celý projekt přivedl do praxe.

Švéd Johan Stigefelt bude působit jako týmový manažer malajského týmu Petronas pro kubatury Moto3 a Moto2.

V nově sestaveném týmu Moto3 došlo k jednomu velkému překvapení. Že přijde jako posila Skot John McPhee (24), bylo už jasné delší dobu. Ale jako druhý pilot zůstává Japonec Ayumu Sasaki, zatímco Malajsijec Adam Norrodin musel své místo uvolnit právě skotskému vítězi Grand Prix Brno 2016.

Razlan Razali a jeho skupina se tedy rozhodli pro setrvání Japonce, který je nejen vítězem Red Bull Rookies Cupu 2016, ale také šampionem Asian Talent Cupu. Sasakiho čeká v týmu Petronas už jeho třetí sezóna.

CEO SIC Razali ale nenechá Adama Norrodina rozhodně padnout: „Dostane dvouletou šanci v našem týmu Moto2 a bude závodit v šampionátu CEV-Repsol-Moto2. A potom by měl za nás závodit v MS-Moto2.“

fahren lassen. Es sind zwei Jahre vorgesehen, dann soll er bei uns die Moto2-WM bestreiten.»

V kubatuře MS-Moto2 bude závodit v sezóně 2019 Khairul Idham Pawi z Malajsie, který má za sebou už dva roky závodění v Moto2, ale poprvé pojede v domácím týmu. Mimochodem: Khairul Idham Pawi dokázal vyhrát v dešti závod Grand Prix Moto3 v Argentině a v Německu - 2016. A v Argentině s neuvěřitelným náskokem 26.170 sec.!

Připomínám: Wilco Zeelenberg, v současné době působící v týmu Movistar-Yamaha jako Riding Coach pro Mavericka Vinalese, bude v týmu PETRONAS Yamaha Sepang Racing týmovým manažérem. Dosavadní šéftechnik Vinalese Ramon Forcada bude pracovat v této funkci pro Morbidelliho, zatímco jeho dosavadní šéftechnik Diego Gubellini z týmu Marc VDS bude v této funkci pokračovat u Quartarara.

A jaké modely motocyklů Yamaha dostanou k dispozici Morbidelli a Quartararo? „Budeme v budoucnosti rozlišovat v satelitních týmech motocykly A-spec a B-spec. Oba biky A-spec dostane Morbidelli, který už má rok zkušeností se závoděním v MotoGP,“ vysvětluje Lin Jarvis a hned dodává: „Při listopadových testech ve Valencii a v Jerezu dostanou oba jezdci k postupnému se přizpůsobení motocyklů Yamaha motocykly 2018. Při prvním testu v únoru v Sepangu obdrží Franco dva motocykly A-spec, které budou na začátku sezóny identické s biky Valentina a Mavericka. Ale samozřejmě nové vývojové díly dostane nejdříve tovární tým. Fabio Quartararo obdrží jako Rookie motocykly B-spec. Všichni víme, že Yamaha v kubatuře MotoGP vždy zásobila svůj satelitní tým konkurenceschopnými motocykly, 2019 by ale měli být biky Franca Morbidelliho technicky ještě blíže továrním motocyklům než tomu bylo doposud“.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama