Reklama

Proč je okruh Phillip Island mezi jezdci tak oblíbený?

Trať na Phillip Islandu, kde 20. - 22. října 2017 hostuje cirkus zvaný Paddock MotoGP, je druhou nejrychlejší v aktuálním kalendáři a nabízí několik spektakulárních pasáží.

Phillip Island leží na jihu Austrálie asi 100 km od Melbourne ve spolkovém státě Victoria. Ostrov o rozloze 10.000 hektarů byl pojmenován po Arthuru Phillipovi, tedy prvnímu guvernérovi New South Walesu.

Phillip Island je opravdovým domovem australského motocyklového sportu. Ve 20. letech minulého století se zde na otevřených silnicích jezdily automobilové závody, první motocyklové závody se pak jely v roce 1931, a první speciální závodní okruh byl vybudován v roce 1956. Trať byla koncem sedmdesátých, respektive začátkem osmdesátých let přestavěna. V roce 1985 byl okruh zakoupen novým majitelem a nákladem pěti milionů australských dolarů znovu renovován. Seriál mistrovství světa silničních motocyklů MotoGP se vrátil na Phillip Island opět v letech 1989 a 1990 a od sezóny 1997 se tato trať stala stabilním hostitelem v termínovém kalendáři MotoGP.

2017 se zde pojede 29. Grand Prix Austrálie. První dva ročníky GP Austrálie se konaly na Phillip Islandu, potom se Grand Prix Down Under přestěhovala na Eastern Creek a 1997 se znovu vrátila nazpět na Phillip Island.

Od roku 1993 do 1995 se zde jel vždy zahajovací závod sezóny, od 2000 patří naopak k posledním třem závodům sezóny. Kromě MotoGP se zde jezdí také závod šampionátu WorldSBK, od roku 2009 jako úvodní závod sezóny.

Na okruhu dlouhém 4,4 km s 12 zatáčkami (7 levými a 5 pravými) dosahují nejrychlejší piloti MotoGP průměrné rychlosti 176,5 km/h, takže je Phillip Island druhým nejrychlejším okruhem za Red Bull Ringem (Rakousko) v aktuálním kalendáři MotoGP.

„Bezprostředně po Grand Prix Japonska cestujeme dále do Austrálie a všichni se tam těšíme. Phillip Island je překrásná závodní trať a my zde jezdíme hodně rádi. Některé pasáže jsou opravdu nádherné a jezdci milují především plynulý layout tratě.“, říká názor většiny jezdců Polesetter z Motegi Johann Zarco.

Sám jsem se tam byl podívat osobně poprvé v roce 2004 a nyní ještě 2012 - a mohu jen potvrdit, že je to překrásný okruh v doslova pohádkové přírodě, navíc přátelská atmosféra Australanů celý skvělý dojem jen podtrhuje.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama