Reklama

Porazí někdo krále Sachsenringu Marqueze?

Jako suverénní lídr přijíždí na německý Sachsenring obhájce titulu mistra světa a čtyřnásobný letošní vítěz kubatury MotoGP Marc Marquez ze Španělska. Ten má na druhého Rossiho náskok 41 bodů.

25-letý tovární pilot Repsol-Honda Marc Marquez je opravdovým králem Sachsenringu, vždyť zde už 8 let v řadě neprohrál! Postupně totiž vyhrál v roce 2010 závod kubatury 125 ccm; 2011 a 2012 pak trumfoval ve třídě Moto2 a od svého vstupu do královské kubatury MotoGP vyhrál pětkrát v řadě 2013 / 2017 závod «premier class», takže zde v MotoGP ještě nikdy nepoznal hořkost porážky! Kromě toho si vyjel 8 Pole-position a zajel 4 nejrychlejší kola závodu.

Překvapivě největším současným soupeřem Marqueze je na 3,5 km dlouhém Sachsenringu jeho týmový kolega s číslem #26 Dani Pedrosa, který zde vyhrál už čtyřikrát a vloni obsadil třetí místo za Marquezem a lokalmatadorem Folgerem. Pedrosa by měl na speciálně svolané tiskové konferenci - ve čtvrtek před závodem - oznámit své plány do budoucna, přičemž skoro všichni se domnívají, že ukončí svou závodní kariéru po této sezóně a nebude tedy závodit s třetím továrním motocyklem Yamaha za nový tým SIC-Petronas-Yamaha.

Velmi dobrou bilanci má na tomto okruhu také Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP), který zde v Top-kubatuře vyhrál rovněž čtyřikrát. V boji o titul mistra světa je díky svým konstantním výsledkům největším soupeřem Marqueze. Devítinásobný mistr světa zde vyhrál na motocyklech dvou různých značek. Samozřejmě, že je nutno počítat i Rossiho týmovým kolegou Maverickem Vinalesem, který je v MS aktuálně třetí.

Vloni se zde nedařilo vůbec týmu Ducati.corse: Andrea Dovizioso obsadil místo osmé, Jorge Lorenzo až P11. V průběžném pořadí je italský tovární pilot týmu Ducati Team na pátém místě, před ním je ještě se satelitním motocyklem Yamaha Johann Zarco. Pro #99 Lorenza je Sachsenring okruhem - jedním z mála - kde ještě nevyhrál! Z posledních tří letošních závodů vyhrál Mallorčan dva...!

Alex Rins (Team Suzuki Ecstar) zajel v Assenu dosud svůj nejlepší výsledek, Johannu Zarcovi by tento «Mickey Mouse» okruh mohl vyhovovat. A nesmíme zapomenout ani na jeho týmového kolegu Andrea Iannoneho či Cala Crutchlowa (LCR Honda Castrol).

Čech Karel Abraham zatím letos bodoval pouze dvakrát, víc mu totiž motocykl Ducati 16 nedovolil. Nyní by mohl závodit v Německu brněnský jezdec už s klidnou hlavou, když se i po odchodu týmu Angel Nieto «Aspar» ze šampionátu MotoGP na sezónu 2019, jeho situace - dle zahraničních motocyklových webů - pozitivně vyjasnila!

#17 Karel Abraham: „Sachsenring je pro mě prakticky druhým domácím závodem, protože je opravdu blízko Brna. Doufejme, že tento víkend můžeme mít trochu víc štěstí na technické straně, protože jsem opravdu chci jít do letní přestávky v dobrém slova smyslu. “

S wild card - jednu z pěti v sezóně 2018 - pojede na Sachsenringu Mika Kallio s KTM. Ostatními závody ve kterých se Kallio představí (představil) jsou Jerez, pochopitelně Spielberg, Aragón a Valencie.

MotoGP World Championship 2018 – stav šampionátu:

1. Marc Márquez – Repsol Honda Team – Honda RC213V – 140 bodů
2. Valentino Rossi – Movistar Yamaha MotoGP – Yamaha YZR M1 – 99
3. Maverick Viňales – Movistar Yamaha MotoGP – Yamaha YZR M1 – 93
4. Johann Zarco – Monster Yamaha Tech 3 – Yamaha YZR M1 – 81
5. Andrea Dovizioso – Ducati Team – Ducati Desmosedici GP – 79
6. Cal Crutchlow – LCR Honda Castrol – Honda RC213V – 79
7. Jorge Lorenzo - Ducati Team – Ducati Desmosedici GP - 75
8. Danilo Petrucci – OCTO Pramac Racing – Ducati Desmosedici GP – 71
9. Andrea Iannone - Team Suzuki Ecstar - Suzuki GSX-RR - 71
10. Jack Miller - Alma Pramac Ducati - Ducati Desmosedici GP - 55
11. Alex Rins - Team Suzuki Ecstar - Suzuki GSX-RR - 53
12. Dani Pedrosa - Repsol Honda Team – Honda RC213V - 41
13. Alvaro Bautista - Angel Nieto Team - Ducati Desmosedici GP - 33
14. Pol Espargaro - Red Bull KTM Factory Racing - KTM RC16 - 32
15. Tito Rabat - Reale Avintia Racing - Ducati Desmosedici GP - 27
16. Franco Morbidelli - EG 0,0 Marc VDS - Honda RC213V - 19
17. Hafizh Syahrin - Monster Yamaha Tech 3 – Yamaha YZR M1 - 17
18. Aleix Espargaro -Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia RS-GP4 - 16
19. Scott Redding - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia RS-GP4 - 11
20. Takaaki Nakagami - LCR Honda IDEMITSU - Honda RC213V - 10
21. Bradley Smith - Red Bull KTM Factory Racing - KTM RC16 - 7
22. Mika Kallio - Red Bull KTM Factory Racing - KTM RC16 - 6
23. Karel Abraham – Angel Nieto Team – Ducati Desmosedici GP – 4



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama