Reklama

MotoGP: Místo Folgera pojede Syahrin

24 jezdců ve 12 dvoučlenných týmech je startovní pole královské kubatury MotoGP na sezónu 2018. To bylo jasné už dlouho, ale odhlášení Folgera vše ještě jednou zamotalo.

Nejvíce pilotů bude sedlat italské motocykly Ducati, celkem 8. Čtyři budou konfigurace GP18, dva GP17 a dva GP16 včetně našeho Karla Abrahama. Dále zde bude šest japonských strojů Honda, čtyři pošle do nové sezóny továrna Yamaha. Po dvou motocyklech nasadí japonská Suzuki, rakouská KTM a italská Aprilia.

Tovární týmy MotoGP měly se svými piloty uzavřeny dvouleté smlouvy, tedy do konce roku 2018. Jedinou výjimkou byl Sam Lowes, který si první rok své smlouvy odsloužil u továrny Aprilia v týmu Gresini-Moto2. Kvůli špatným výsledkům musel uvolnit své místo na rok 2018 krajanovi Scottu Reddingovi.

V týmu Red Bull KTM se pak uvažovalo, zda by Mika Kallio po umístění v Top-10 ve Spielbergu 2018 neměl závodit v MS-MotoGP jako stabilní pilot a naopak Bradley Smith by byl degradován na testovací pilota. Konečné rozhodnutí ale padlo ve prospěch britské pilota Smithe a ten zůstal stabilním pilotem v paddocku Grand Prix.

Než se Aprilia Racing dohodla s Reddingem, tak dostala košem od následujících pilotů. Ani Danilo Petrucci, Jack Miller, Álvaro Bautista, Andrea Iannone nebo Cal Crutchlow odmítli tento riskantní krok. Nepříliš přesvědčivý Scott Redding musel u Pramac-Ducati uvolnit místo pro Jacka Millera a obdržel smlouvu na jeden rok, přičemž se zdá být méně riskantní volbou, než byl loňský Rookie Sam Lowes.

Cal Crutchlow se poprvé dočkal dvouleté smlouvy přímo s HRC a vystřídal tak Jacka Millera, který tuto smlouvu využíval tři roky.

Tým LCR-Honda tak může počítat s peněžním bonusem minimálně 1,5 Mio Euro od HRC a proto si tato stáj mohla dovolit na sezónu 2018 ještě druhého pilota. Tím se stal japonský jezdec z Moto2 Takaaki Nakagami.

Ve stáji Marc VDS Honda budou debutovat dva Rookies královské kubatury: Mistr světa Moto2 Franco Morbidelli a vícemistr světa Švýcar Tom Lüthi.

Španělský tým Reale Seguros Avintia zlákal Tito Rabata po dvou letech závodění v Honda-Marc VDS a tréninkový fanatik bude pilotovat motocykl Ducati GP17. Héctor Barberá v minulé sezóně zklamal, a 2018 hi uvidíme v Moto2. Místo něho se představí víc než průměrný Belgičan Xavier Siméon, který do Avintia Racing přinesl sponzorskou částku 700.000 Euro, kterou získal jeho manažer Freddy Tacheny.

Tým Ángel Nieto prodloužil smlouvy s Álvaro Bautistou (ten s díky odmítl comeback k Gresini Aprilia Racing) - pojede motocykl Ducati GP17 a s českým závodníkem Karlem Abrahamem - Ducati GP16.

Pramac Ducati pokračuje s Danilo Petruccim (čtyři pódiová umístění 2017) a sympatický Ital bude mít k dispozici motocykl stejné konfigurace, jako Lorenzo a Dovizioso. Druhé místo získal Australan Jack Miller.

Tým Tech3-Yamaha sice prodloužil smlouvy svým dosavadním pilotům Jonasi Folgerovi a Johannu Zarcovi, ale Folger se rozhodl, že v roce 2018 závodit ze zdravotních důvodů nebude. Místo něho byl angažován Malajsijec Hafizh Syahrin z Moto2, vloni v této kubatuře v Top-10.

Testy 2018

28. - 30. ledna - Sepang, Malajsie
16.-18. února – Buriram, Thajsko
01.-03. března – Losail, Katar

Během sezóny se budou konat testy po závodech v Katalánsku, Jerezu a Brně.

Startovní listina MotoGP 2018

1 4 Andrea Dovizioso (I/Ducati) Ducati Team
2 5 Johann Zarco (F/Yamaha) Monster Yamaha Tech 3
3 9 Danilo Petrucci (I/Ducati) Octo Pramac Racing
4 10 Xavier Simeon (B/Ducati) Reale Avintia Racing
5 12 Tom Luthi (CH/Honda) EG 0,0 Marc VDS
6 17 Karel Abraham (CZ/Ducati) Angel Nieto Racing
7 19 Alvaro Bautista (E/Ducati) Angel Nieto Racing
8 21 Franco Morbidelli (I/Honda) EG 0,0 Marc VDS
9 25 Maverick Vinales (E/Yamaha) Movistar Yamaha
10 26 Dani Pedrosa (E/Honda) Repsol Honda Team
11 29 Andrea Iannone (I/Suzuki) Team Suzuki Ecstar
12 30 Takaaki Nakagami (J/Honda) LCR Honda Idemitsu
13 35 Cal Crutchlow (GB/Honda) LCR Honda Castrol
14 38 Bradley Smith (GB/KTM) Red Bull KTM
15 41 Aleix Espargaro (E/Aprilia) Aprilia Racing Gresini
16 42 Alex Rins (E/Suzuki) Team Suzuki Ecstar
17 43 Jack Miller (AUS/Ducati) Octo Pramac Racing
18 44 Pol Espargaro (E/KTM) Red Bull KTM
19 45 Scott Redding (GB/Aprilia) Aprilia Racing Gresini
20 46 Valentino Rossi (I/Yamaha) Movistar Yamaha
21 53 Tito Rabat (E/Ducati) Reale Avintia Racing
22 93 Marc Marquez (E/Honda) Repsol Honda Team
23 94 Hafizh Syahrin (MAL/Yamaha) Monster Yamaha Tech 3
24 99 Jorge Lorenzo (E/Ducati) Ducati Team



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama