Reklama

GP Portugalska 2020 je navždy zapsána v historii Grand Prix

Nejtěsnější výsledek závodu «premier class» pochází z Portugalska, ovšem z Estorilu Vloni zde v Portimau trumfoval lokalmatador Miguel Oliveira a bylo to historické vítězství Portugalce na domácí půdě v MotoGP.

Teprve podruhé se bude závodit o mistrovské body v Grand Prix na okruhu «Algarve International Circuit» v Portimao, ačkoliv to bude už 16. ročník Grand Prix Portugalska. První dva závody GP Portugalska se konaly na okruzích ve Španělsku: 1987 (Jarama) a 1988 (Jerez). Po 11-leté přestávce se potom paddock Grand Prix objevil v Estorilu.

Grand Prix Portugalska 2006 byla hodně zvláštním závodem, neboť Toni Elias vyhrál o pouhých 0,002 sec. před Rossim. V historii závodů Grand Prix to byl v éře elektronického měření času - společně s Brnem 1996 - nejtěsnější výsledek závodu vůbec.

Nejúspěšnějším jezdcem na portugalské půdě v kubatuře MotoGP je právě Rossi, který stál celkem pětkrát na nejvyšším stupni vítězů, dvakrát to bylo s motocyklem Yamaha, která je s osmi vítězstvími nejúspěšnější značkou na portugalském území. Třikrát vyhráli Jorge Lorenzo (3xMotoGP™), Toni Elias (1xMotoGP™, 2x250cc) a Alvaro Bautista (2x250cc, 1x125cc).

Vloni vyhrál na okruhu «Algarve International Circuit» lokalmatador Miguel Oliveira, který do závodu odstartoval z Pole-Position. Stal se tak prvním Portugalcem, který vyhrál domácí závod.

Na stupních vítězů zde vloni v MotoGP stáli Miguel Oliveira, Jack Miller a Franco Morbidelli, tedy tři piloti Independent Team riders; což se stalo poprvé od Kataru 2004, kdy stupně vítězů obsadili Sete Gibernau, Colin Edwards a Ruben Xaus.

Naopak lídr šampionátu MotoGP Johann Zarco se může stát nejlepším Francouzem v zisku pódiových umístění v «premier class», pokud se pilot satelitního týmu Pramac-Ducati postaví po nedělním závodě opět na stupně vítězů. Jinak stupně vítězů po Kataru II nabídly poprvé v historii ve složení Fabio Quartararo a Johann Zarco dva Francouze v «premier class» na stupních vítězů.

Naopak Valentino Rossi by chtěl ukončit letošní negativní trend, když při závodě Katar II skončil při své 25-leté kariéře jako závodník teprve počtvrté mimo bodovaná umístění (tedy mimo Top-15), ačkoliv byl odmávnut šachovnicovým praporkem.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama