Reklama

Zůstane Sachsenring? V polovině srpna se rozhodne!

Motocyklová Grand Prix v Německu je zajištěna na dalších pět let, což potvrzuje nově podepsaná smlouva mezi ADAC a Dornou. Jestli se ale bude závodit i nadále na Sachsenringu, je hodně nejasné. Rozhodnutí by mělo padnout do poloviny srpna.

A o co vlastně jde? Po minulém závodě se sneslo na tento okruh hodně kritiky. „Je to zde hodně nebezpečné. Nikdo sem nepřijíždí rád a my jako piloti bychom raději závodili někde jinde“, říká třeba Andrea Dovizioso.

Také lokalmatador Stefan Bradl si nebral servítky: „Můžeš se zeptat všech jezdců z MotoGP: Neexistuje žádný, který rád jezdí na Sachsenringu.“

Problém není v divácích, což potvrzuje Bradl: „Atmosféra je neuvěřitelná a diváci prostě skvělí. Ale trať je hodně úzká“.

Sachsenring je se svými 3,7 kilometry nejen suverénně nejkratším okruhem v kalendáři Grand Prix, ale problémem jsou pouze tři pravé zatáčky, což v praxi znamená, že pravá strana pneumatik je studená a to vede každý rok k velkému počtu pádů, především v T11.

Samozřejmě, že se letos díky počasí nashromáždilo několik nešťastných faktorů, které vedly k tomuto velkému počtu pádů.

Jedno je jisté, Sachsenring není klasickým okruhem MotoGP, nýbrž připomíná spíše trať pro Go-Kart.

Ovšem i přes mizerné počasí přišlo během závodního víkendu 212.000 fanoušků, což v posledních desetiletích na jiném okruhu byl pouze nesplnitelný sen.

Jako potencionální náhradníci připadají v úvahu Nürburgring nebo Oschersleben, přičemž na Lausitzringu se koná v září WorldSBK, který pořádá také Dorna. A probíhají jednání i s Hockenheimem.

Ovšem atmosféru na Sachsenringu nemůže nic nahradit. V porovnání s ním by to na jiných okruzích byla spíše tragikomedie. A to i přesto, že MotoGP zažívá současně obrovský boom. Ale v Sasku je obrovská tradice fanoušků MotoGP už celé generace.

Dle majitele týmu Kiefer Racing Stefana Kiefera hovoří proti Hockenheimu i ekonomické problémy: „Hockenheim je sice určitě připraven zaskočit v každém okamžiku, ale jedině v případě, že to bude dopředu předfinancováno. A to je v současné době zalistovacího poplatku Dorně a menšímu diváckému zájmu hodně těžké“.

Takže se opět na Pole Position dostává Sachsenring. V polovině srpna ale budeme vědět definitivu.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama