Reklama

WSS: Jak odpoví Sofuoglu a Cluzel na Krummenacherovu výzvu?

Úřadující šampion Kenan Sofuoglu opustil Phillip Island bez jediného bodu. Vloni vyhrál v Thajsku senzačně Willairot! A bude Ježek opět bodovat?

Chang International Circuit leží severovýchodně od thajské metropole Bangkok a na rozdíl od jedinečné a neopakovatelné charakteristiky Phillip Islandu připomíná všechny ostatní okruhy Grand Prix v kalendáři. Vedra mohou častokrát připravit pro závodníky výjimečné podmínky, k nim je možno počítat ještě s velkou vlhkostí.

Čtyřnásobný mistr světa a úřadující šampion WorldSSP, Kenan Sofuoglu, v Austrálii, když závod vedl, po problémech se zadní pneumatikou Pirelli havaroval a Austrálii tak opustil bez jediného bodu. A to i přesto, že vybojoval první historické Tissot-Superpole v WorldSSP, potom jezdec týmu Puccetti úspěšně uhájil pozici lídra oproti Anthonymu Westovi, začalo pršet, ale pak ho problém s pneumatikou „poslal rovnou k zemi“. Dokáže Sofuoglu svou nespornou rychlost převést v Changu na umístění na nejvyšším stupni? Vloni zde skončil druhý a prvním pódiem sezóny vykročil za dalším titulem mistra světa.

Naopak jeho týmový kolega doufá v opak. Rookie World Supersport WSS - Randy Krummenacher předvedl za těžkých podmínek na Phillip Island perfektní představení a závod vyhrál s náskokem 2,5 sekundy a to hned ve svém premiérovém díle tohoto šampionátu. Jako Rookie MS Supersport ještě ex-pilot Moto2 nikdy v Changu ale nezávodil.

Sofuogluv největší rival v posledních letech, Jules Cluzel s motocyklem MV Agusta, zažil na Phillip Islandu hodně těžký závodní víkend, neboť jeho tým stáje ještě bojoval s novými technickými směrnicemi pro třídu WSS, tedy především se zakázanou kontrolou trakce. Potom, co Francouz musel kvůli zranění vynechat konec loňské sezóny, tak spadl i v Austrálii, po neuvěřitelném startu z P8, tedy až ze třetí řady.

Ještě před svou smůlou vedl Cluzel v devátém kole celý závod, nyní se tedy bude muset pokusit vyrovnat dvojici z Puccetti, Sofuoglovi co se týká tempa, Krummenacherovi v získaných bodech.

Nováček Federico Caricasulo se jistě pokusí dostát přirovnání italských médií, že v něm roste nový Valentino Rossi.

PJ Jacobsen, jeden z vážných kandidátů na letošní titul mistra světa, má jediný cíl pro závod v Thajsku, získat stejně jako vloni pódium. V roce 2015 zde prohrál až po velkém souboji s domácím Ratthaparkem Wilairotem a druhým v cíli Kenanem Sofuoglem.

Čech Ondřej Ježek strávil čas mezi dvěma závodními víkendy dovolenou v Asii, a jezdec týmu Go Eleven doufá minimálně v zopakování umístění z Austrálie.

Brňák se po závodě v Austrálii moc nezdržel a přesunul se do Thajska. „V rámci aklimatizace to pro mě byla jasná volba. Teď můžu říct, že na horko už jsem si zvykl, ale bez virózy se to neobešlo. Ale odpočinul jsem si. Cítím se dobře a připravený na závod. V tom vedru a vlhkosti to tu nebude žádná sranda,“ řekl úvodem jezdec týmu Go Eleven.

Ten se na okruhu v Buriramu představí vůbec poprvé, takže bude důležitá adaptace na novou trať. „Co se nastavení motorky týče, velké změny nečekám. V Austrálii nám to fungovalo dobře. Přál bych si skončit lépe než osmý, abych vylepšil umístění z prvního závodu. Uvidíme, jak mi místní okruh sedne.“, pokračoval dále Ježek, který se po ošklivém pádu v tréninku na Phillip Islandu už cítí zase o pořádný kus lépe: „Zlepšilo se to, ale ideální to není. Na motorce to nebude problém, ale například rychlejší chůze nebo běh zatím nehrozí“, dodal.

Ježkovi se zde ale objeví další soupeři a ti mohou být hodně konkurenceschopní, na rozdíl od svých krajanů v královské kubatuře superbike, tedy domácí lokalmatadoři v MS-Supersport, i když podobná senzace, jako loňské vítězství ex-pilota GP Ratthaparka Wilairota, se dá těžko očekávat. Ovšem jeho bratr Ratthapong Wilairot překvapil vloni umístěním v Top-5 a také pilot s motocyklem Yamaha Decha Kraisart byl vloni odmávnut v bodech, na P11.

Pořadí v šampionátu

01- Randy Krummenacher – Kawasaki Puccetti Racing – Kawasaki ZX-6R – 25 bodů
02- Federico Caricasulo – Bardahl Evan Bros Honda Racing – Honda CBR 600RR – 20
03- Anthony West – Tribeca Racing – Yamaha YZF R6 – 16
04- Christian Gamarino – Team GoEleven – Kawasaki ZX-6R – 13
05- PJ Jacobsen – Honda World Supersport Team – Honda CBR 600RR – 11
06- Alex Baldolini – Race Department ATK#25 – MV Agusta F3 675 – 10
07- Gino Rea – GRT Racing Team – MV Agusta F3 675 – 9
08- Ondřej Ježek – Team GoEleven – Kawasaki ZX-6R – 8
09- Roberto Rolfo – Team Factory Vamag – MV Agusta F3 675 – 7
10- Aiden Wagner – GRT Racing Team – MV Agusta F3 675 – 6
11- Nico Terol – Schmidt Racing – MV Agusta F3 675 – 5
12- Glenn Scott – Gemar Balloons Team Lorini – Honda CBR 600RR – 4
13- Zulfahmi Khairuddin – Orelac Racing VerdNatura – Kawasaki ZX-6R – 3
14- Alex Phillis – AARK Racing – Honda CBR 600RR – 2
15- Mitch Levy – Landbridge Racing – Yamaha YZF R6 – 1

Časový program v Buriramu

Pátek
WorldSSP - FP1 05:30/06:30
WorldSSP - FP2 08:45/09:45

Sobota
WorldSSP - FP3 05:15/05:35
WorldSSP - SP1 03:30/03:45
WorldSSP - SP2 08:55/09:10
Neděle
WorldSSP - WUP 05:25/05:40
WorldSSP - Race 08:20

Přenosy TV Eurosport

Neděle
WorldSSP - Race 08:15 - přímý přenos Eurosport 2



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama