Reklama

WorldSBK: Porazí Vd Mark Reu a dojede Abraham v Top-10?

Paddock WorldSBK se vrací na okruh TT Dutch k jubilejnímu 25. ročníku tohoto šampionátu na této kultovní nizozemské trati v Assenu.

TT Circuit Assen má dlouhou historii, první motocyklový závod se zde konal před více než 90 lety.

Celkem zde bylo odjeto 48 závodů WSBK, ten první vyhrál v roce 1992 Doug Polen z USA s motocyklem Ducati, poslední vítězství pak slavil 2015 úřadující mistr světa Jonathan Rea na Kawasaki.

Nejúspěšnějším jezdcem v historii je Carl Fogarty s 12 vítěznými závody v letech 1993/1999 - což je absolutní rekord počtu vítězství jednoho závodníka na jednom okruhu šampionátu WorldSBK vůbec! 6x zde vyhrál Troy Bayliss (2001/2008), ovšem s loňským vítězným doublem se na celkový počet 7 prvních míst dostal právě Jonathan Rea (Honda/Kawasaki), který zde trumfoval poprvé v roce 2010 a naposled tedy vloni a to hned dvakrát. Více než jedno vítězství pak mají na svém kontě tito skvělí jezdci WorldSBK: Chris Vermeulen (3) a Colin Edwards (3), James Toseland (2), Noriyuki Haga (2) a Sylvain Guintoli (2). Ze současných pilotů pak zde vyhrál ještě Tom Sykes 1x.

Za pozdějším mistrem světa Jonathanem Reou, zde byl dvakrát odmávnut jako druhý vicemistr světa 2015 Chaz Davies a třetí vždy skončil a také dvakrát stál na pódiových stupních domácí lokalmatador Michael van der Mark.

Úřadující mistr světa Jonathan Rea je nejen lídrem šampionátu, ale také jediným, který letos stál ve všech šesti odjetých závodech na stupních vítězů (3x první, 2x druhý a 1x třetí) a který má náskok na nejbližšího soupeře 26 bodů, takže na čele šampionátu bude v každém případě i po první assenské jízdě. Ovšem naposled vyhrál tovární pilot Kawasaki v první thajské jízdě.

Jako druhý přijíždí na sever Nizozemí Chaz Davies s továrním motocyklem Ducati, který naposled slavil na okruhu MotorLand Aragon vítězný double.

Tom Sykes, mistr světa 2013 a týmový kolega Jonathana Rey, má v tabulce MS ztrátu pouhých 3 bodů za Daviesem. Zatímco v prvním závodě na MotorLandu těsně s Reou prohrál, tak v tom druhém obrátil list ve svůj prospěch.

Vloni získal vloni na domácím okruhu v obou jízdách dvě pódiová umístění a letos by je chtěl Michael van der Mark minimálně zopakovat. Letos má Van der Mark na svém kontě už tři pódiová umístění, navíc získal jako první Nizozemec Pole Position v Buriramu.

Jeho týmový kolega Nicky Hayden je sice Rookie WorldSBK, ale je zároveň mistrem světa MotoGP 2006 a velmi rychle se učí. Dá se říci, že v Assenu už je veteránem, i když v jiném šampionátu. Vyhrál zde v roce 2006, což bylo zároveň 200. vítězství pro Hondu v královské kubatuře Grand-Prix.

Yamaha sice v Aragónu všechny překvapila výkonem v Qualifying - první startovní řada, ale udržet konstantní tempo v závodě je zatím slabinou nového motocyklu YZF R1.

Jak Aprilia, tak BMW a také MV Agusta doufají v Assenu na zlepšení dosavadních výkonů. Tým Althea BMW cestoval z Aragónu přímo na okruh Circuito de Jerez, kde testoval motocykl BMW S 1000 RR. Naopak Aprilia doufá, že Alex de Angelis bude už kompletně zdravý a Lorenzo Savadori si ještě více zvykne na novou kubaturu. MV Agusta musí zlepšit spolehlivost svého motocyklu, neboť Leon Camier nemohl ukázat plný potenciál svého motocyklu v minulém závodě.

Místo zraněného Francouze Sylvaina Barriera pojede v týmu Kawasaki Pedercini jeho krajan Lucas Mahias, za zraněného Itala Fabia Menghiho opět další Ital Matteo Baiocco a dle informací našeho webu by minimálně v Assenu měl místo maďarského pilota Imre Totha nastoupil v rodinném týmu Toth Racing zkušený Polák Pawel Szkopek (40). S wild card se opět - stejně jako v Aragónu - představí Francouz Matthieu Lussiana s motocyklem BMW S 1000 RR.

Český Rookie Karel Abraham sice v 5 ze 6 odjetých závodů dokázal bodovat, ale chybí u něho výkonnostní progres od prvních závodů, jako třeba ukazuje jeho bývalý soupeř z MotoGP, SanMariňan De Angelis. Abraham zná Assen velmi dobře, což by měla být jeho výhoda. Jeho tým Milwaukee sice po Aragónu na rozdíl od značkových konkurentů z Althea Racing netestoval v Jerezu, ale dá se očekávat, že loňský mistrovský tým BSB už nasbíral tolik potřebná data - která chyběla díky minimálnímu testování - a jak se vyjádřil před sezónou týmový principál Shaun Muir, tak by oba jezdci (tedy i Brookes), měli od Assenu, ale nejpozději od následující Imoly bojovat o umístění 5. - 8. v jednotlivých závodech.

Mimochodem: Abrahamův týmový kolega Josh Brookes už v Assenu třikrát vyhrál závod BSB, takže trať dokonale zná. A naopak jejich značkový kolega Markus Reiterberger zde dokázal už 2x vyhrát závod šampionátu IDM.

Průběžné pořadí

01- Jonathan Rea – Kawasaki Racing Team – Kawasaki ZX-10R - 131 bodů
02- Chaz Davies – Aruba.it Racing Ducati – Ducati 1199 Panigale R- 105
03- Tom Sykes – Kawasaki Racing Team – Kawasaki ZX-10R - 102
04- Michael van der Mark – Honda World Superbike Team – Honda CBR 1000RR SP - 74
05- Davide Giugliano – Aruba.it Racing Ducati – Ducati 1199 Panigale R - 56
06- Sylvain Guintoli – Pata Yamaha Official WSBK Team – Yamaha YZF R1- 53
07- Jordi Torres – Althea BMW Racing Team – BMW S1000RR - 53
08- Nicky Hayden – Honda World Superbike Team – Honda CBR 1000RR SP - 41
09- Markus Reiterberger – Althea BMW Racing Team – BMW S1000RR - 31
10- Xavi Forés – Barni Racing Team – Ducati 1199 Panigale R - 28
11- Lorenzo Savadori – IodaRacing Team – Aprilia RSV4 RF - 28
12- Alex Lowes – Pata Yamaha Official WSBK Team – Yamaha YZF R1 - 27
13- Alex De Angelis – IodaRacing Team – Aprilia RSV4 RF - 25
14- Roman Ramos – Team GoEleven – Kawasaki ZX-10R - 25
15- Joshua Brookes – Milwaukee BMW – BMW S1000RR - 20
16- Leon Camier – MV Agusta Reparto Corse – MV Agusta F4 - 19
17- Karel Abraham – Milwaukee BMW – BMW S1000RR - 12
18- Matteo Baiocco - VFT Racing - Ducati 1199 Panigale R - 6
19- Mike Jones – Desmo Sport Ducati – Ducati 1199 Panigale R - 2
20- Sylvain Barrier – Pedercini Racing – Kawasaki ZX-10R - 2



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama