Reklama

Team Orelac končí v šampionátu

Tým Orelac se od roku 2018 zúčastňuje pravidelně mistrovství světa superbiků, vždy na motocyklech Kawasaki. Protože ale tým nedostává od továrny žádnou podporu, rozšiřuje spolupráci s Ducati v mistrovství světa supersportů a naopak ukončuje své závodění v šampionátu WorldSBK.

Orelac je Calero psáno pozpátku, tedy rodinné jméno majitele týmu José Calero. Španěl závodí v mistrovství světa superbiků se svým týmem od roku 2018: v prvních dvou letech s jezdcem Tatim Mercadem, po něm závodili Maximilian Scheib a Isaac Vinales a od roku 2022 Čech Oliver König, vždy se jezdilo s motocykly ZX-10RR.

Když Jonathan Rea vyhrál v letech 2015 až 2020 šest světových šampionátů v řadě, měla Kawasaki spoustu týmů a ZX-10R byl v té době nejsilnější balíček. Ale ty časy slávy jsou dávno pryč. U „Zelených“ zůstal na stupních vítězů po léta trvale pouze vynikající Rea, zákaznické týmy Kawasaki sklouzly do bezvýznamnosti.

Jinak šéf jiného zákaznického týmu Manuel Puccetti se chystal odejít k Ducati. Ital zůstává japonskému výrobci věrný jen proto, že mu Kawasaki dala tovární motocykl na poslední podnik sezóny 2023 a slíbila mu ho i na rok 2024.

Mimochodem: Dnes jel Tito Rabat s rezervním motocyklem od Provec Kawasaki, a zatímco předtím «horko těžko» bojoval o jediný bod, tak dnes jich získal v Jerezu hned napoprvé 5!

„Nikdy jsme neměli podporu od Kawasaki a vždy jsme byli jimi odkázáni na příští rok,“ stěžoval si Nacho Calero, syn majitele, nyní v paddocku v Jerezu. „Můj otec vždycky všechno platil z vlastní kapsy, teď je po všem.“

Orelac se zaměřuje na mistrovství světa supersportů v roce 2024. Tým je zapojen do střední kubatury od roku 2015 a do konce roku 2021 to bylo také na Kawasaki. K přechodu na Ducati došlo v roce 2022 a příští rok budou použity dokonce dva stroje Panigale V2.

„Ducati jsou sice drahé, ale dostanete dobrý materiál. To není případ Kawasaki,“ říká Nacho Calero, který se sám v letech 2013 až 2019 zúčastnil celkem 79 závodů supersportů. Kdo usedne na dva motocykly Ducati, není jasné – spolupráce s jezdcem Raffaelem De Rosou po dvou letech totiž končí.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama