Reklama

Šampionát IRRC se skončil ve Frohburgu

Tradiční okruh Frohburger Dreieck byl dějištěm posledního závodu šampionátu International Road Racing Championshipu. Zatímco v kubatuře IRRC-Supersport byl vítěz znám už po minulém závodě v Imatře, tak o titulu v IRRC-Superbike se rozhodovalo až v Německu.

Začneme královskou kubaturou IRRC-Superbike, kdy host z Tourist Trophy Michael Rutter vyhrál na okruhu «Frohburger Dreieck» oba závody, Vincent Lonbois získal po zásluze titul letošního mistra IRRC-SBK a Didier Grams havaroval z první pozice.

Belgičan Vincent Lonbois vedl v kubatuře Superbike celkovou klasifikaci International Road Racing Championshipu před sezonním finále. Mezi ním a jeho krajanem Sebastienem Le Grellem se na rychlém okruhu položeném jižně od Lipska rozhodovalo o titulu letošního šampiona.

Díky angažovanosti Rico Penzkofera a jeho týmu Penz13.com BMW Motorrad byli na startu 54. ročníku Internationalen Frohburger Dreieckrennens «Joey Dunlop Open» také tři populární jezdci z Velké Británie: Michael Rutter, Gary Johnson a Danny Webb.

Lokalmatador Didier Grams (BMW) z Limbach-Oberfrohny vedl v prvním závodě, když za mohutných ovací domácích fanoušků předjel Michaela Ruttera, který do závodu odstartoval nejlépe. Radost místních příznivců ale netrvala dlouho, Grams spadl v úseku Hartmut-Wagner-Kurve přes přední kolo.

Na čele se ale odbýval skvělý souboj ve složení Michael Rutter, Vincent Lonbois, Sebastien Le Grelle, Danny Webb, náš Marek Červený, Gary Johnson a Matti Seidel. Nakonec Top-3 dojelo v pořadí Rutter, Lonbois a Le Grelle, což znamenalo, že se Vincent Lonbois stal novým šampionem IRRC-Superbike 2016. Danny Webb, který zde jel svůj premiérový závod, se musel spokojit s P4, když pátý skončil Marek Červený (BMW). Z plejády dalších českých jezdců byl na P11 byl odmávnut Petr Bičiště (BMW), P12 obsadil Pavel Tomeček (Kawasaki) a P14 Aleš Nechvátal (Yamaha). Kamil Holán nebyl do závodu připuštěn, neboť v sobotu zadřel motor...

Po startovní havárii ve druhé jízdě se konal úplně na závěr nedělního pořadu zkrácený závod na pouhých sedm kol. Byl to vlastně Roadracing-Sprint, bez jakéhokoliv taktizování, neboť o titulu už bylo rozhodnuto v první německé jízdě. A vítězem byl opět 44letý Michael Rutter, 7násobný vítěz Tourist Trophy a dvojnásobný šampion TT Formula Two. Le Grelle byl odmávnut jako druhý, dále pak dojeli Lonbois, Grams, Webb, Johnson a Nizozemec Johan Fredriks.

Z Čechů byl opět nejlepší Marek Červený, ten byl odmávnut na P9. P11 patřilo v cíli Petrovi Bičištěmu, P12 získal Aleš Nechvátal a na P14 byl klasifikován Pavel Tomeček.

V konečném pořadí IRRC-Superbike se tedy stal letošním šampionem Belgičan Vincent Lonbois, stříbro vybojoval obhájce titulu Sebastien Le Grelle a bronz pak mnohonásobný šampion a miláček domácích fanoušků Didier Grams.

Z českých jezdců byl nakonec v sezóně 2016 nejlepší Petr Bičiště, který dokompletoval Top-7. Za ním se umístil Kamil Holán jako osmý, v Top-10 skončil Pavel Tomeček a těsně za elitní desítkou Aleš Nechvátal.

Skvěle si v této kubatuře vedl dnes zřejmě nejlepší český jezdec Road Racingu Marek Červený, který ale jako jezdec s wild card v šampionátu nebodoval.

Konečné pořadí šampionátu IRRC-Superbike

01- Vincent Lonbois (BEL - BMW) - 272 bodů
02- Sebastien Le Grelle (BEL - BMW) - 243
03- Didier Grams (GER - BMW) - 178
04- Johan Friedriks (NED - Kawasaki) - 135
05- Jochem van der Hoek (NED - Kawasaki) - 124
06- Thomas Wendel (GER - Yamaha) - 90
07- Petr Bičiště (CZE - BMW) - 89
08- Kamil Holán (CZE - BMW) - 70
09- David Datzer (GER/BMW) – 63
10- Pavel Tomeček (CZE - Kawasaki) - 59
A dále:
11- Aleš Nechvátal (CZE-BMW/Yamaha) - 56

Už před startem 54. Frohburger ADAC Dreieckrennen «Joey Dunlop Open» byl znám staronový šampion Marek Červený (CZ/Kawasaki), stejně jako nebylo pochyb o druhém místě Joey den Bestena (NL/Yamaha). Ovšem o třetím místě byl očekáván po právu souboj mezi dvěma jezdci s motocykly Yamaha: Francouzem Pierre Yves Bianem a ze Schleizu pocházejícím Thomasem Waltherem.

Marek Červený (Kawasaki) vyhrál první německou jízdu, za ním se umístili Walther, den Besten, Bian, Laurent Hoffmann (B/Kawasaki), Wolfgang Schuster (D/Yamaha), Sebastian Frotscher (D/Yamaha) a Thomas Wendel (D/Yamaha); P26 patřilo v cíli Petru Košťálovi (Yamaha).

Do druhé jízdy už Červený nenastoupil, když se koncentroval na druhý závod královské kubatury IRRC-Superbike.

Při jeho neúčasti se po startu druhého závodu IRRC-Supersport dostal do čela okamžitě Joey den Besten, za ním jel Thomas Walther. Bian, Frotscher, Hoffmann a Schuster pak bojovali o poslední volné místo na stupních vítězů. Pak ale Walther začal snižovat svůj náskok na Den Bestena a při vjezdu do posledního kola se lokalmatador za obrovského jásotu publika dostal hodně tvrdým manévrem do čela - Nizozemec nebyl po závodě s tímto předjetím vůbec srozuměn - a závod vyhrál. Tím získal také celkově třetí místo v IRRC-Supersport. Velmi dramatický byl i souboj o poslední místo na stupních vítězů, nakonec si ho zajistil Hoffmann, za ním dojeli Schuster, Bian a Frotscher; český jezdec Petr Košťál skončil na P23.

Čech Marek Červený tak obhájil titul šampiona IRRC-Supersport ze sezóny 2015 a bylo to jeho loučení s touto kubaturou. V příštím roce bychom ho měli vidět pouze v královské kubatuře SBK.

Konečné pořadí šampionátu IRRC-Supersport

01- Marek Červený (CZE - Kawasaki) - 265 bodů
02- Joey den Besten (NED - Yamaha) - 226
03- Thomas Walther (GER - Yamaha) - 146
04- Pierre Yves Bian (FRA - Yamaha) - 139
05- Laurent Hoffmann (BEL - Kawasaki) - 104
06- Wolfgang Schuster (GER - Yamaha) - 88
07- Anders Blacha (DEN - Kawasaki) – 88
08- Arnaud Seydoux (CH/Honda) - 68
09- Ilja Caljouw (NED - Honda) - 63
10- Thomas Wendel (GER - Yamaha) - 60
A dále:
25- Petr Košťál (CZE - Yamaha) - 10



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama