Reklama

Phillip Island 2016: Divácký úbytek

Déšť, zima a vítr, tyto tři povětrnostní faktory se jistě zapříčinili o to, že mnoho fanoušků MotoGP cestu na Phillip Island odřeklo. V neděli tak přišlo pouze 36.500. Bylo by jich více při comebacku Caseyho Stonera?

Počet diváků při GP Austrálie na Phillip Islandu byl hodně tristní. Přispělo k tomu z velké části mizerné počasí a také to, že se nekonal comeback s wild card domácí ikony Caseyho Stonera s továrním motocyklem Ducati.

V neděli zaplatilo vstupné pouhých 36.500 diváků, v pátek jich bylo 20.900, v sobotu 26.200. To dohromady znamenalo 83.600 fanoušků během tří dní.

Takže jeden z pilířů v kalendáři MotoGP se zařadil mezi nejhůře navštěvované podniky Grand Prix v letošním roce vůbec - pouze Katar je na tom z tohoto pohledu hůře.

Ovšem situace v minulých letech nebyla vůbec o závodní neděli lepší:

2013: 34.000
2014: 32.000
2015: 35.000

2012 se přišlo v neděli podívat na závody na Phillip-Island 53.000 diváků, ale tehdy ještě závodil Casey Stoner jako mistr světa na továrním motocyklu Repsol-Honda a zasloužil se o šesté vítězství v řadě na Phillip-Islandu. Potom se závoděním skončil, ačkoliv měl předloženu nabídku na smlouvu 11 milionů Euro na rok 2013.

2012 přišlo během víkendu o 30.000 diváků více letos. A z velké části to bylo tím, že chyběl lokalmatador Stoner.

Mimochodem mezi VIP hosty nebyli ani už zmiňovaný Casey Stoner, či další australský ex-mistr světa Mick Doohan nebo jeho předchůdce Wayne Gardner.

Toto prominentní trio normálně při domácím závodě Grand Prix nechybí, ale:

Mick Doohan sice byl hostem při premiéře Red Bull GP Rakouska na Spielbergu, kde ve věku pouhých 19 let vyhrál závod MS-500-ccm. Na Phillip Islandu se neobjevil, pětinásobný mistr světa 500-ccm (1994 až 1998) raději doprovázel svého syna Jacka při jeho závodění na motokárách.

Chyběl také Casey Stoner, vítěz na Phillip-Islandu v MotoGP v letech 2007 až 2012 (tedy šestkát v řadě). Ten dal přednost rybolovu. Společně se svým přítelem Paulem Worstellingem (43) se testovací pilot Ducati zúčastnil televizního show «Network 10», která má název «iFish»...

A kde zůstal Wayne Gardner, jehož syn Remy závodil s bikem Moto2-Kalex týmu Tascaracing a havaroval?

No, mistr světa 500-ccm z roku 1987 na motocyklu Rothmans-Honda sedí stále ještě od minulé neděle v japonské vyšetřovací vazbě na policii. O tom jsme vás už informovali ve dvou článcích na toto téma.

V tomto případu ještě stále není vše úplně jasné a neustále se objevují nové okolnosti: Nyní se ukázalo, že řidičem byl vlastně jeho 18letý syn Remy - který ale není vůbec majitelem řidičského průkazu a Wayne je tak obviňován z křivé výpovědi, neboť na policii u výslechu tvrdil, že řídil on.

Nyní by mu snad měla pomoci dostat se z místnosti za mřížemi a zámkem Midori Moriwaki, tedy dcera známého konstruktéra podvozku Mamoru Moriwakiho, šéfa Moriwaki Engineering, a ta shání pro Gardnera dobrého advokáta.

A tak byli k vidění na Phillip Islandu «pouze» australští vítězové Grand Prix Kevin Magee a Chris Vermeulen, kteří nyní pracují pro TV «Fox Sports».

Překvapivým hostem pak byl Kork Ballington, žijící už 20 let v Austrálii. Toho pozvala Dorna k návštěvě jeho krajana Brada Bindera.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama