Reklama

O světové body v MS-Side se pojede u nás v Mostě

Ještě před vrcholným závodem sezóny na severu Čech, kterým bude šampionát WorldSBK (28-30/07) zavítá již tento víkend (23-25/06) do Mostu prestižní Mezinárodní mistrovství Německa motocyklů (IDM) v jehož rámci se jede i Mistrovství světa FIM Sidecar.

Souboje artistů s tříkolovými motocykly na nejvyšší úrovni se v Mostě ještě nikdy nekonaly a v Brně se naposled jelo na tomto levelu ještě v minulém tisíciletí, takže se máme na co těšit a fanoušci závodů sidecar se už určitě nemohou dočkat.

V šampionátu IDM pojedou z českých jezdců dva horcí adepti na pódiová umístění, aktuálně druhý ze světového měření sil Petr Svoboda v kubatuře SSP300 (Füsport - RT Motorsports by SKM - Kawasaki/Kawasaki Ninja 400) a Michal Prášek o kubaturu výše (MotoLife/Triumph Street Triple RS).

Michal Prášek je sice aktuálně až devátý, ale má na svém kontě také jedno letošní pódium. Petr Svoboda startuje v tomto šampionátu sporadicky, hlavní je pro něho světový šampionát. Ale i on už letos získal v IDM pódiové umístění.

Mimochodem: Na startu bude celkem jedenáct českých jezdců.

Ale pojďme k MS side: To pokračovalo po prvních dvou závodech uplynulý víkend na belgickém okruhu Spa v rámci šampionátu EWC.

V pátečním závodě Sprint se prosadili obhájci titulu Todd Ellis/Emmanuelle Clément proti hrdinům z Tourist Trophy bratrům Birchallovým - vyhráli na TT už 14x. Třetí skončili Reeves/Wilkes, kterým se na Tourist Trophy vůbec nedařilo, jak si přáli.

V hlavním závodě - v sobotu - se bratrům Birchallovým podařila odveta za páteční Sprint. Sobotní závod byl bohatý na odstoupení, šachovnicový praporek neuviděli Päivärinta/de Haas, Payne/Rousseau, Streuer/Kölsch, Ted Peugeot/Vincent Peugeot, Holden/van Middegaal, Vinet/Pirat; naopak Rakušan Peter Kimeswenger s českým spolujezdcem Ondřejem Sedláčkem skončili na 11. místě a připsali si tak 5 mistrovských bodů.

Ze čtyř letošních odjetých závodů vyhráli bratři Ben a Tom Birchallové (LCR Honda) tři, pouze jednou trumfovali obhájci titulu Brit Todd Ellis a jeho francouzská přítelkyně Emmanuelle Clément (LCR Yamaha).

Celkem 17 párů bude závodit v sobotním SprintRace na 10 kol, v nedělním hlavním závodě se bude bojovat na 17 kol. Devět z nich bude bojovat o body v Internationalen Deutschen Motorradmeisterschaften (IDM), kdy se jede společný Qualifying a také Race, ale body se rozdávají zvlášť. Proč devět a ne deset? Kvůli zranění bude chybět dvojice Janez Remse/Manfred Wechselberger (SLO/A). V šampionátu IDM vedou aktuálně úřadující šampioni Sepp Sattler/Luca Schmidt (Bonovo Action) - v MS na P7 před dvojicí Lennard Göttlich/Lucas Krieg - v MS na P13.

Průběžný stav MS-side (po 4 ze 14 závodů): 1. Birchall/Birchall, 95 bodů. 2. Ellis/Clément, 74. 3. Payne/Rousseau, 49. 4. Kershaw/Charlwood, 47. 5. Christie/Christie, 43. 6. Reeves/Wilkes, 36. 7. Sattler/Schmidt, 34. 8. Pekka Päivärinta/Ilse de Haas (FIN), LCR Yamaha, 29. 9. Bennie Streuer/Kevin Kölsch (NL/D), ARS Yamaha, 25. 10. Archer/Christie, 20. 11. John Holden/Jermaine van Middegaal (GB/NL), ARS Yamaha, 18. 12. Ted Peugeot/Vincent Peugeot (F), LCR Yamaha, 18. 13. Lennard Göttlich/Lucas Krieg (D), ARS Yamaha, a Cable/Richardson, oba 12. 15. Biggs/Segers, 11. 16. Janez Remse/Manfred Wechselberger (SLO/A), ARS Yamaha a Kimeswenger/Sedlacek, oba 11. 18. Max Zimmermann/Ronja Mahl (D), ARS Yamaha, 7. 19. Leguen/Darras, 4. 20. Claude Vinet/Darras, 2.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama