Reklama

MS-Side 2021 se zapsalo do knihy rekordů

Letošní sezóna mistrovství světa sidecarů, tedy artistů s tříkolovými motocykly, byla nejen hodně napínavá, ale přinesla i několik zápisů do rekordních tabulek.

V posledních deseti letech se o vítězích závodů v jednotlivých sezónách rozhodovalo maximálně mezi dvěma nebo třemi posádkami, což bylo díky pilotům jako byli a jsou: Tim Reeves, Pekka Päivärinta, Ben Birchall, Bennie Streuer nebo Jörg Steinhausen.

Právě skončená sezóna ale byla výjimečná a hodně vyrovnaná, a to hned v úvodním závodě v Le Mans, kde Top-3 týmů dělilo v cíli pouhých 1,129 sekundy. To stejné se opakovalo ve druhé jízdě na Pannonia Ringu, kde byl mezi 1. a 3. místem rozdíl 1,354 sekundy a ve druhém závodě v Rijece dokonce pouhých 0,160 (!).

Co ale letošní sezónu udělalo nejvíce zajímavou, že o vítězství se podělilo celkem 6 různých dvojic: Markus Schlosser/Marcel Fries, Tim Reeves/Kevin Rousseau, Todd Ellis/Emmanuelle Clément, Stephen Kershaw/Ryan Charlwood, Ben a Tom Birchall stejně jako Harry Payne/Mark Wilkes.

V mistrovství světa, které se poprvé konalo 1949, vyhrálo v jedné sezóně dosud nejvíce pět párů a to v letech 1974, 1990 a 1991. Naopak byly sezóny, kdy na nejvyšším stupni stála pouze jedna dvojice: 1950 (Eric Oliver/Lorenzo Dobelli), 1966 (Fritz Scheidegger/John Robinson) a 2004 (Steve Webster/Paul Woodhead).

S třetím sezonním vítězstvím se Brit Tim Reeves (spolujezdec Kevin Rousseau) dostal v počtu vítězných trumfů na druhé místo v historické tabulce za Švýcara Rolfa Bilanda.

48-letý Brit Tim Reeves je se šesti tituly mistra světa a dvěma celkovými vítězstvími ve World Cupu suverénně nejúspěšnějším aktivním pilotem těchto tříkolových motocyklů.

Svou závodní kariéru začal Reeves jako velká většina soupeřů jako «Plampi» a pro letošní rok byl zvažován jako jasný favorit. Tuto roli splnil pilot týmu Bonovo hned na okruhu Circuit Bugatti hned v první jízdě, kdy se prosadil v boji trojice nejrychlejších a nechal za sebou jak pár pozdějších mistrů světa Markus Schlosser/Marcel Fries, tak i velmi rychlou smíšenou dvojici Todd Ellis/Emmanuelle Clement.

Ovšem už ve druhém závodě v Le Mans začala série jeho defektů a pokračovala i v Maďarsku, Nizozemí, Chorvatsku a Portugalsku. K tomu je nutno připočítat diskvalifikaci po vítězství na Pannonia Ringu a havárii na okruhu Circuito do Estoril.

Ve všech závodech ale byl mezi těmi nejrychlejšími a patřil za největší favority, což dokázal ve finále sezóny 2021, když až za ním skončili Ben a Tom Birchallové a noví mistři světa Schlosser/Fries.

A tak ačkoliv si šestkrát připsali na své konto «0» bodů, tak sezónu se ziskem 196 bodů ukončili v Top-5.

Historie nejlepších sidecaristů dle počtu vítězných závodů Grand Prix

1. Rolf Biland (CH) 82 vítězství
2. Tim Reeves (GB) 65
3. Steve Webster (GB) 62
4. Ben Birchall (GB) 36
5. Pekka Päivärinta (FIN) 32
6. Klaus Ender (D) 27
7. Egbert Streuer (NL) 22
8. Alain Michel (F) 18
9. Eric Oliver (GB) 17
10. Fritz Scheidegger (CH) 16
10. Klaus Klaffenböck (A) 16
12. Max Deubel (D) 12
12. Markus Schlosser (CH) 12
14. Helmut Fath (D) 11
14. Jörg Steinhausen (D) 11
16. Werner Schwärzel (D) 10
16. Rolf Steinhausen (D) 10
18. Siegfried Schauzu (D) 9
19. Florian Camathias (CH) 8
19. Wilhelm Noll (D) 8

Tučně = aktivní jezdci



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama