Reklama

Macau Motorcycle Grand Prix: Kdo jsou letošní favorité?

Papírovými favority jsou protagonista z let 2015 a 2016 Peter Hickman a osminásobný vítěz Michael Rutter. Ovšem překvapením mohou jistě být Glenn Irwin a Martin Jessopp.

Kdo má tedy největší šanci v sobotním ránu 18. listopadu od 08:40 českého času, když na účastníky čeká 12 kol na okruhu dlouhém 6.118 metrů na jihu Číny v hráčské metropoli Macau, vyhrát 51. ročník Suncity Group Macau Motorcycle Grand Prix.

Je to samozřejmě dvojnásobný vítěz z posledních let - 30-letý Peter Hickman. Pilot s motocyklem BMW vyhrál celkem suverenním způsobem poslední dva závody na okruhu Guia Circuit a chtěl by dosáhnout vítězného hattricku. To se předtím podařilo pouze třem jezdcům v historii: Byli to už dříve Ron Haslam a Michael Rutter, a naposled pak Stuart Easton v letech 2008 až 2010.

44-letý Michael Rutter patří samozřejmě už k těm starším, ale zkušený Brit ve své dlouhé kariéře na rychlosti nic neztratil, což dokázal naposled v letošním roce jak při Tourist Trophy, tak při North West 200. Rutter, který je se šesti vítězstvími při Macau Grand Prix nejúspěšnějším jezdcem 51-leté historie, prohrál vloni o pouhých 0,533 sekundy.

Už šest let patří Martin Jessopp do úzkého kruhu favoritů, hned při svém třetím startu v této bývalé portugalské kolonii obsadil 2011 druhé místo, 2012 a 2015 se umístil rovněž jako druhý. 2014 a 2016 byl odmávnut jako třetí, přičemž vloni ho od vítěze a značkového kolegy od BMW Hickmana dělilo pouhých 0,655 sekundy.

Hned při svém debutu při Grand Prix Macau zaskočil Glenn Irwin všechny konkurenty. S motocyklem Ducati Panigale se dlouho držel na špici, a zkušení harcovníci na tomto okruhu Guia Circuit Hickman, Rutter a Jessopp s ní měli plné ruce a nohy práce, až do předposledního kola, kdy musel vzdát. Pokud by ale 27-letý Severní Ir, který má za sebou řadu úspěchů při North West 200 nebo v BSB, letos dokázal vyhrát, tak by to zas tak velké překvapení rozhodně nebylo.

Z Evropanů patří jistě mezi uchazeče o umístění v Top-6 Didier Grams (BMW) a Horst Saiger (Kawasaki). Grams se umístil 2013 na P8, Saiger pak 2012 a 2016 obsadil umístění v Top-6, 2014 byl šestý. Všichni tři jezdci týmu Penz13 BMW Motorrad Motorsport Dan Kneen, Danny Webb a Alessandro Polita jen hodně těžko zasáhnou do bojů v Top-10.

A jaké jsou šance našich dvou pilotů? Určitě se budou snažit zlepšit historické maximum českých jezdců na tomto závodě: V roce 2016 obsadil Marek Červený 17. místo, předtím v roce 2010 byl ovšem Michal Indi Dokoupil odmávnut na 13. místě - tedy při 44. ročníku GP Macau. Nezapomínejme, ale že Petr Bičiště je na okruhu Guia Circuit úplným Rookiem a závodění mezi svodidly a domy hráčské metropole má svá specifická pravidla.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama