Reklama

Livio Loi: Z P3 na roštu až do poslední řady

Belgický jezdec Livio Loi z nizozemského týmu RW Racing GP skončil v dnešní kvalifikaci MS-Moto3 pro zítřejší závod Gran Premio Movistar de Aragón na okruhu MotorLand Aragon v Top-3. Což znamenalo pro loňského vítěze GP Indianapolis první řadu startovního roštu.

Nejdříve byl belgický jezdec Livio Loi kvůli pomalé jízdě - nad 110% - v některých úsecích FP2 potrestán už v pátek posunutím o 3 místa na startovním roštu dozadu, tedy na P6 do druhé řady startovního roštu.

To ale nebylo všechno, při následující technické kontrole jeho motocyklu Honda NSF250RW patřícího nizozemskému týmu RW Racing GP byl zjištěn prohřešek proti technickým pravidlům a loňský vítěz GP Indianapolis, který mimochodem včera podepsal smlouvu na rok 2017 s německým týmem bratří Kieferů - Leopard Racing - byl ještě jednou potrestán: Do zítřejšího závodu vyrazí až z posledního místa na startovním roštu, tedy z P34.

O co vlastně šlo: V kubatuře Moto3 jsou pro každou rychlost povoleny dva převody. Ty byly před prvním závodem od všech zúčastněných značek odsouhlaseny a homologovány. Při kontrole po Qualifying v Aragónu bylo u Livia Loie zjištěno, že druhá rychlost má jiné převody, než ty dovolené. Belgičan Loi byl z Qualifying vyloučen a neobdržel tak žádný čas. Závodu v Aragónu se smí jezdec RW Racing GP zúčastnit jen proto, že ve volných trénincích zajel časy, které se vešly do 107% času nejrychlejšího jezdce.

Technical Director Danny Aldridge k tomuto případu říká: „Vybíráme ke kontrole převodů jezdce z Top-3, a dále namátkou. Vedle Loie jsme kontrolovali ještě Eneu Bastianiniho. Loi byl totiž proti ostatním tréninkům najednou hodně vpředu, takže bychom ho kontrolovali i v případě, kdyby se neumístil v Top-3.“

Mimochodem: Šéftechnikem Livia Loie je Nizozemec Hans Spaan, ex-vicemistr světa 125 ccm.

Race Direction to sice nemůže vůbec dokázat, ale existuje oprávněné podezření, že Loi tento ilegální převod použil i v jiných Qualifying, možná dokonce po celou sezónu.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama