Reklama

Historické milníky v Jerezu obrazem

Podívejme se společně na některé historické momenty ze závodu královské kubatury v Jerezu. Na okruhu se odehrávalo vždy hodně emocí a vše začalo ve druhé polovině devadesátých let ještě v závodě kubatury 500 ccm.

jerez 01 V roce 1996 panovala rivalita v týmu Repsol Honda mezi oběma jezdci: Španělem Alexem Crivillem a Australanem Mickem Doohanem, a takto to skončilo v Jerezu. V závodě samotném bojovali o vítězství oba jezdci továrního týmu Repsol Honda, když se nečekaně objevili na trati diváci (megafony totiž v předstihu ohlásily konec závodu)...V nastalém chaosu se každý z obou jezdců snažil převzít první pozici v závodě, Criville se okamžitě snažil na situaci reagovat a jeho závod ukončil velkolepý pád, který ale přinesl vítězství do rukou australského soupeře.

jerez 02 O tomto okamžiku z roku 2005 se ještě dlouho hovořilo, stalo se to v poslední zatáčce GP Španělska úvodního závodu sezóny, kdy už se zdálo, že intenzivní souboj se skončí vítězstvím domácího jezdce. Ale Valentino Rossi přece jen uviděl malou škvírku, vnitřkem předjel Sete Gibernaua, následoval pochopitelně nevyhnutelný kontakt mezi oběma a Španěl musel do štěrku. Dokázal se ale vrátit a dojel za Italem jako druhý. Ovšem tento okamžik dle mínění odborníků ovlivnil celý šampionát a Gibernau se už nikdy nevrátil do závodění v plné psychické síle. Na konci sezóny se stal mistrem světa Rossi, Gibernau skončil až na P7 a na Itala ztratil 217 bodů a ani jednou ho už neporazil!

jerez 03 V roce 2008 musel dokonce rivalitu mezi Jorgem Lorenzem a Danim Pedrosou mírnit sám král Juan Carlos. Před domácím publikem vyhrál celkem jasně tovární pilot Hondy, ostrovan z Mallorky byl klasifikován jako třetí. Juan Carlos pozval oba dva jezdce do svého pokoje vedle pódia a donutil je, aby si před kamerami podali oba ruce - tedy Katalánec a Mallorčan. Toto gesto bylo sice vynucené, ale změnilo v zásadě vztah mezi oběma španělskými piloty v následujících letech.

jerez 05 V sezóně 2011 dostoupila rivalita mezi Valentinem Rossim (tehdy na Ducati) a Caseym Stonerem absolutního vrcholu. A právě z tohoto závodu je památná citace Australana vůči Italovi: „Your ambition outweighs your talent“. (Tvoje ambice předčila tvůj talent!). Na mokré trati zajel neuvěřitelný závod Rossi, který se probojoval až ze 12. místa na startu a při Rossiho útoku oba dva havarovali. Zatímco CS27 byl ponechán svému osudu, tak VR46 byl do závodu vrácen maršálem a dokončil závod v Top-5. Když se šel potom „The Doctor “ omluvit, tak mu „Klokan“ odpověděl už výše uvedeným citátem.

jerez 04 První rok závodění Marca Marqueze v královské kubatuře přinesl i tuto situaci z roku 2013. Za suverénně vedoucím Pedrosou se odehrával boj o druhé místo. Poslední zatáčka na okruhu je hodně široká a Marquez, který uviděl otvor, se pokusil Lorenza předjet. Došlo k kontaktu, Lorenzo musel mimo trať a v cíli bylo pořadí: Pedrosa, Marquez a Lorenzo.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama