Reklama

GP Ulster: Stále nejrychlejší závod na světě

Málem ztratil letos závod Ulster Grand Prix predikát nejrychlejšího silničního závodu na světě (průměr 215,647 km/h) ve prospěch Tourist Trophy na Isle of Man.

Pořadatelé Ulster Grand Prix se ale stále mohou pyšnit tím, že na okruhu Dundrod Circuit v blízkosti Belfastu, organizují pořád nejrychlejší závod na světě. Ovšem málem je o toto prvenství připravil na letošní ročníku Tourist Trophy Michael Dunlop, který zajel jako první pod hranici 17 minut a posunul průměr na 133,962 mph, zatímco Bruce Anstey při GP Ulster GP 2010 drží stále rekord výkonem 133,997 mph.

47letý Novozélanďan chce ale tento šest let starý rekord letos překonat. Anstey dokázal dosud vyhrát při GP Ulster šestkrát.

Listina favoritů je ale obsáhlá, vedle Ansteyho to jsou bratři William a Michael Dunlopové, loňský trojnásobný vítěz Lee Johnston a také Peter Hickman.

Kromě Guy Martina, který měl vloni při tomto závodě hodně těžký pád, bude chybět i letošní vítěz z Těrlicka Horst Saiger, který vloni vyhrál prestižní soutěž Newcomer. V Lichtenštejnsku žijící Rakušan nebude letos při GP Ulster startovat z důvodů vysokých finančních nákladů.

Trochu z historie: Tento závod byl řadu let součástí seriálu o titul mistra světa a v roce 1965 vyhrál závod kubatury 350tek český jezdec František Šťastný. Tomu se ostatně na tomto okruhu vždy dařilo a tak má z něho ještě další pódiová umístění: 1961 - 3. místo/350 ccm; 1962 - 2. místo/350 ccm; 1966 - 3. místo/500 ccm.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama