Reklama

Ducati 2017 = Lorenzo + ?

Příchod Jorge Lorenza k Ducati znamená zároveň odchod buď pro Doviziosa, nebo pro Iannoneho. Nebo existuje ještě další varianta?

Dlouho očekávaná zpráva byla konečně oficiálně potvrzena. Mistr světa MotoGP z let 2010, 2012 a 2015 Jorge Lorenzo podepsal dvouletou smlouvu s italskou továrnou Ducati, ale kdo bude jeho týmovým kolegou 2017, nebo existuje ještě nějaká další varianta?

Samozřejmě, že existují, dokonce dvě. Už v sezóně 2011 závodili v továrním týmu Repsol Honda hned 3 jezdci: Casey Stoner, Andrea Dovizioso a Dani Pedrosa; taková varianta se nabízí i pro tým Ducati Corse: Jorge Lorenzo, Andrea Dovizioso a Andrea Iannone.

A existuje i další možnost: Andrea Dovizioso nebo Andrea Iannone budou přetransferováni do týmu Pramac, ale s plnou tovární podporou.

Vycházejme ale z toho, že jeden z obou Italů bude muset odejít k jiné značce, kdo má větší šance zůstat?

Potřebnou rychlost mají oba dva současní tovární jezdci Ducati, o tom není potřeba vůbec pochybovat. Co se týká zkušeností tak je jistě Dovi se svými 145 starty v královské kubatuře (celkově 243) výše hodnocen než hodně někdy přemotivovaný a horkokrevný Iannone s 54 starty v MotoGP (182 celkem).

V letošní sezóně ukazuje zatím daleko lepší výkony 30letý Dovizioso. Ten obsadil v sezonní premiéře v Kataru P2., v Argentině ho o stejné umístění „okradl“ právě Iannone v poslední zatáčce a v USA ho k zemi poslal nechtěně Pedrosa.

26letý Iannone je sice letos hodně rychlý, ale cílovou šachovnici viděl pouze jednou, naposled v USA, kdy byl odmávnut v Top-3, ovšem na pódiových pozicích se pohyboval jak v Kataru, tak v Argentině.

Co se týká loňské sezóny, tak v ní měl Dovizioso skvělý start, když v prvních třech závodech obsadil vždy druhé místo. Ovšem pak během dalších 15 závodů Grand Prix dojel v Top-3 pouze jednou, zatímco Iannone měl sice menší počet pódiových umístění na svém kontě, ale dokázal 14x v řadě bodovat!, což mu na konci vyneslo umístění v Top-5, tedy pozici „best of rest“.

Nesmíme v porovnání těchto dvou Italů zapomenout na jejich charisma. Zde fanoušci jasné vyžadují právě typy Iannoneho než „chladnokrevného počtáře“ Doviziosa. Ostatně Iannone nedostal přezdívku „Maniac“ jen tak pro nic.

Co se týká vnitřního klima v garáži továrního týmu Ducati, tak to hovoří naopak pro Doviho. Ten se jistě nebude příliš snažit přebrat úřadujícímu mistru světa Lorenzovi pozici týmové #1, zatímco ambiciózní Iannone se jen tak bez boje eventuální šance na #1 u továrního týmu Ducati nevzdá.

Pokud tedy vše sečteme, tak více aktivních bodů má na svém kontě startovní číslo #29, čistě teoreticky by měl zůstat v Ducati Corse on, zatímco Dovizioso by se měl velmi rychle poohlédnout po jiném kvalitním místě, ale pokud by se neměla postavit v boxu továrního týmu podobná zeď jako u Yamahy, tak vše hovoří pro setrvání Doviziosa.

Porovnejme si ještě čistě matematicky výsledky jejich společného závodění za Ducati:

2013

P08 - Dovizioso (140 bodů)
P12 - Iannone (57 bodů) - ale za satelit Pramac

2014

P05 - Dovizioso (187 bodů/2x podium)
P10 - Iannone (102)

2015

P05 - Iannone (188 bodů/3x podium)
P07 - Dovizioso (162/5x podium)

2016 po čtyřech závodech

P07 - Dovizioso (23 bodů/1x podium)
P11 - Iannone (16 bodů/1x podium)

Celkové skóre: Dovizioso 8x podium, Iannone 4x podium...

Samozřejmě, že přání všech fanoušků motocyklového závodění je, aby tovární tým Ducati vytvořila v příštím roce dvojice Jorge Lorenzo a Casey Stoner, ale to je opravdu jen teorie.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama