Reklama

Brad Binder: První lídr MS z Jižní Afriky od roku 1981

Víc než 10 let před narozením lídra MS-Moto3 Brada Bindera vedl naposled Jihoafričan v mistrovství světa. Bylo to v roce 1981. Nyní je tovární pilot KTM jedničkou u Rakušanů a má plnou podporu v tom, aby se letošní titul mistra světa stěhoval do Mattighofenu.

Nejslabší objemová kubatura připravila všem v Argentině obrovskou senzaci, když 17letý Malajsijec Khairul Idham Pawi ve svém teprve třetím závodě Moto3 vyhrál s neuvěřitelným náskokem 26,170 sec. Brad Binder jako jediný dokázal v obou úvodních letošních závodech stát vždy na stupních vítězů a do dnešního závodu nastoupí s náskokem 5 bodů, které má před Italem Niccolo Antonellim. Ovšem ve včerejší kvalifikaci se mu moc nedařilo, vyjel si až P12 a tedy 4. řadu startovního roštu.

Trať dlouhá 5,5 kilometru má celkem 20 zatáček a výškový rozdíl 40 metrů. Circuit of the Americas ovšem nabízí pro jezdce několik výzev, jede se proti směru hodinových ručiček a poprvé se na okruhu s 11 levými a 9 pravými zatáčkami jel závod MotoGP v sezóně 2013.

A zde jsou fakta a statistiky nejslabší objemové kubatury před závodem v Austinu.

• Brad Binder vede celkovou klasifikaci Moto3 po prvních dvou závodech letošní sezóny. Naposled byl na čele tabulky MS po dvou závodech jeho krajan Jon Ekerold v sezóně 1981, když bojoval v kubatuře 350-ccm o titul mistra světa s Tonim Mangem.

• V Austinu startoval Brad Binder dosud dvakrát, 2014 musel závod předčasně vzdát, 2015 byl odmávnut v Top-5.

• Pilot s motocyklem Honda Niccolo Antonelli zde startoval dosud třikrát a vždy spadl.

• Při svém prvním závodě na tomto okruhu - Austin 2015 - havaroval Jorge Navarro v 10. kole, když ve velké skupině bojoval o pódiové umístění.

• Fabio Quartararo zde vloni ve svém teprve druhém závodě Grand Prix skončil druhý!

• Z aktuálních jezdců startovního pole Moto3 stáli během 3 let v Austinu pouze dva jezdci na stupních vítězů: 2014 skončil Romano Fenati na P2, 2015 se to podařilo výše jmenovanému Fabio Quartararovi.

• Enea Bastianini skončil 2015 těsně za pódiem, Efren Vazquez ho porazil o 0,2 sekundy.

• V Argentině dokázal Joan Mir teprve ve svém třetím závodě GP dojet v Top-5.

• Letošní umístění Jakuba Kornfeila před třetím závodem MS - P8 - jeho druhým nejlepším v historii tohoto šampionátu: V roce 2014 byl po dvou odjetých závodech na P5.

• Včerejší umístění v kvalifikaci Jakuba Kornfeila je na tomto okruhu nejlepším kvalifikačním výsledkem: 2013 - 13.; 2014 - 6.; 2015 - 23.

Karel Hanika naopak ve své třetí sezóně nebyl před třetím závodem na svém kontě s „0“ body. Ve svém Rookie sezóně jich nashromáždil 8, o rok později 9.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama