Reklama

Aki Ajo: Problémem Karla Haniky nebyla jeho výška

V roce 2015 na sebe upozornil Karel Hanika především svými pády, než výsledky. Jako důvod svých těžkostí uváděl Brňák svou vysokou postavu. Týmový šéf to ale vidí pouze jako částečný problém.

„Se svou výškou jsem měl na KTM opravdu problémy. Stále jsem měl velké bolesti celého těla“, vysvětloval Karel Hanika své problémy v sezóně 2015. Brněnský jezdec je vysoký 1,76 metru, jeho nástupce v týmu Red Bull KTM Ajo, vítěz Rookies Cupu Bo Bendsneyder, pak dokonce 1,80 metru.

Je výška u Bo Bendsneydera také problémem? Karel Hanika si stěžoval, že díky své výšce musel bojovat s velkými bolestmi při jízdě na motocyklu KTM. „Ne, výška není problémem. A také si nemyslím, že to byl na konci problém u Karla. Má to společného hodně s jezdeckým stylem, možná se cítil na biku trochu omezen, ale to všechno je otázka hlavy“, říká na toto téma Aki Ajo.

Na sezónu 2016 připravila ale KTM delší sedačku, takže vyšší jezdci jako třeba Bendsneyder mají více místa, u těch malých bude přidána speciální několika centimetrová „vycpávka“. Problém v sezóně 2015 byl následující. Sedačka patří dle pravidel k dílům, které jsou performovány a může být homologována pouze jedna verze. Takže KTM nemohla na požadavky Haniky během sezóny reagovat.

„Je to těžké se k tomu vcelku vyjádřit. Karel říkal často, že je motocykl pro něho hodně malý, což mohl být určitě jeden z problémů, ale je také hodně dalších oblastí, ve kterých se musí zlepšit on sám“, je přesvědčen Ajo.

A co tedy bylo z tvého pohledu u Karla špatného? „Z mého pohledu mu chyběl potřebný klid. Dle mého mínění se Karel zabýval příliš výkonem motocyklu a moc přemýšlel o nastavení. Myslím si, že jezdec se má soustředit na to, jak se sám zlepšit. A to co nemůže ovlivnit, nebo zlepšit, o to se nemá starat. A bohužel hodně jezdců má s tím problémy“.

Může se Karel s více zkušenostmi dostat na tento bod? „Doufám“, myslí si Ajo.

V roce 2016 bude závodit český talent s motocyklem Mahindra za tým Platinum Bay Real Estate jako týmový kolega Darryna Bindera.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama