Reklama

Brad Binder vede kubaturu Moto3

V obou prvních závodech Moto3 sezóny 2016 jsme na stupních vítězů zaznamenali pět různých jezdců. Kdo je tedy největším favoritem na uvolněný trůn mistra světa nejslabší objemové kubatury Grand Prix?

Mistrovství světa kubatury Moto3 2016 už má za sebou dva závody a oba dva byly úplně rozdílné. Zatímco v katarské premiéře se rozhodovalo o vítězi o pouhých 0,007 sekundy, tak v Argentině měl vítěz náskok přes 25 sekund. Před závodem na okruhu Termas de Rio Hondo Circuit skoro nikdo o jezdci jménem Khairul Idham Pawi (Honda Team Asia) z Malajsie neslyšel, a už vůbec nikdo nepředpokládal, že by tento Rookie zvítězil tak dominantním způsobem.

Zkušení Top favorité jako Romano Fenati (SKY Racing Team VR46) nebo Enea Bastianini (Gresini Racing Moto3) se za proměnlivých jezdeckých podmínek vůbec nedokázali prosadit a v cíli nezískali ani jeden bod. Naopak Pawi zajel skvělý závod a teprve ve svém třetím závodě Grand Prix vůbec si přijel pro své první vítězství. Zatím jsme na šesti možných místech na stupních vítězů viděli stát pět různých jezdců.

Pawi tedy sice vyhrál, ovšem po pádu Norrodina v poslední zatáčce závodu, byl jako třetí odmávnut Brad Binder (Red Bull KTM Ajo), získal tak druhé letošní pódiové umístění a také pozici lídra v šampionátu. Je tak jediným jezdcem, který stál na „bedně“ v obou závodech. Má na svém kontě celkem 36 bodů, a je také nejzkušenějším jezdcem - společně s Fenatim - v aktuálním Top-5. Vloni zde Jihoafričan Binder dojel při Red Bull Grand Prix of the Americas jako pátý, ze současných jezdců ve startovním poli Moto3 byli před ním klasifikováni Fabio Quartararo (Leopard Racing) jako druhý a Bastianini na P4.

Niccolo Antonelli (Ongetta-Rivacold) se nedokázal v Argentině přiblížit svému umístění v Kataru - tam vyhrál - a musel se spokojit v cíli s místem P10, takže se propadl v celkovém průběžném pořadí na místo druhé, když na Bindera ztrácí 5 bodů. Při svých zatím třech startech na okruhu Circuit of the Americas italský jezdec Antonelli ani jednou nebodoval a pouze jedenkrát uviděl cílový praporek.

Jorge Navarro (Estrella Galicia 0,0) měl během celého závodu GP Argentiny „plné ruce práce“ s Rookiem Adamem Norrodinem (Drive M7 SIC Racing Team), aby ho udržel za sebou. A jelikož Rookie z Malajsie v úplném závěru bohužel havaroval - místo aby se spokojil s jistým pódiovým umístěním - tak se Navarro mohl v cíli radovat z druhého místa. Nyní chce Španěl využít zkušenosti z celé loňské sezóny a pravidelně dojíždět v Top-3. Na Antonelliho ztrácí Navarro 2 body, za Binderem je o 7 bodů a to znamená Top-3 v celkové klasifikaci.

Při závodě GP Argentiny získal Pawi nejen své první vítězství, ale byly to i jeho první mistrovské body vůbec. Tím se 17letý teenager katapultoval na čtvrté místo v šampionátu a my můžeme pouze s napětím očekávat, jak se jeho nesporný talent pod vedením mentora Okady (6násobný vítěz GP, vicemistr světa 1994/250 a 1997/500) bude dále vyvíjet.

Jakub Kornfeil má zatím za sebou velmi konzistentní výsledky, takže i jeho celkové průběžné pořadí v Top-8 je skvělé.

Karel Hanika má za sebou dva nepříliš povedené závody, když byl odmávnut na P30, resp. P24 a ani v Texasu se nedá očekávat nějaký obrat k lepšímu. To by se musel stát opravdový zázrak. Nezbývá tedy jen popřát slovy: „Karle bojuj!“

V loňském roce se zde v Austinu usadil Danny Kent na špici celého závodu a už mu nikdo ze soupeřů neviděl víc, než záda. Vyhrál US-Grand Prix s náskokem 8,5 sekundy.

Pokud bude v neděli sucho, tak se dá očekávat velmi těsný závod, vždyť zatím se nikdo z širšího pole favoritů neukázal jako ten pravý.

Z českých jezdců zatím v texaském Austinu dojel Kornfeil vždy v bodech (2013 - 10.; vloni 11.) a v roce 2014 pak dokonce v Top-5, takže by stejné umístění bral jistě i letos. Ovšem dařilo se zde i Hanikovi, ten v na okruhu Circuit Of The Americas startoval v Moto3 dvakrát a vždy byl v cíli odmávnut v Top-10, toto umístění by jistě letos bral „všemi deseti“.

Stav šampionátu

01- Brad Binder – Red Bull KTM Ajo – KTM RC 250 GP – 36 bodů
02- Niccolo Antonelli – Ongetta Rivacold – Honda NSF250RW – 31
03- Jorge Navarro – Team Estrella Galicia 0,0 – Honda NSF250RW – 29
04- Khairul Idham Pawi – Honda Team Asia – Honda NSF250RW – 25
05- Francesco Bagnaia – Aspar Mahindra Moto3 – Mahindra MGP3O – 16
06- Joan Mir – Leopard Racing – KTM RC 250 GP – 15
07- Romano Fenati – Sky Racing Team VR46 – KTM RC 250 GP – 13
08- Jakub Kornfeil – Drive M7 SIC – Honda NSF250RW – 13
09- Andrea Locatelli – Leopard Racing – KTM RC 250 GP – 13
10- Enea Bastianini – Gresini Racing Moto3 – Honda NSF250RW – 11



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama