Reklama

Alpe Adria: Aktuální pořadí před finálem na Slovensku

Po čtyřech odjetých závodech se finále letošního ročníku Alpe Adria koná stejně jako úvodní letošní závod na Slovakia Ringu. Podívejme se společně podrobněji na situaci v jednotlivých kubaturách před finálovým závodem sezóny 2016.

V kubatuře 125 Sport Production je už o celkovém vítězi sezóny 2016 rozhodnuto. Ital Danilo Di Giorgio (Cagiva) má na svém kontě celkem 217 bodů a nemůže tak už být předstižen. Na místě druhém je český jezdec Radek Lamich se ziskem 151 bodů. Následuje jako třetí Denis Petric z Chorvatska se 133 body. Za ním pak doplňují Top-5 dva domácí jezdci, tedy Slováci Adam Barus s 78 a Peter Rauch s 75 body. Ovšem ještě šestý v pořadí Ital Alex Milotič - všichni jmenovaní s motocykly Aprilia - je s počtem bodů 71 stále ve hře o Top-5. Z českých jezdců najdeme dále v bodovací tabulce na P7 Petra Endrsta (Cagiva) - 61 bodů a Jana Středu (Aprilia) na P12 s 24 body.

V kubatuře 125GP-Moto3 jsou na čele dva čeští mladíci a mezi nimi se rozhodne na Slovakia Ringu o titulu. Oliver König s Hondou má zatím 163 bodů a celkem dostatečný náskok, ovšem v motocyklovém silničním sportu je možné vše. Na místě druhém je vloni ještě jezdec Red Bull Rookies Cupu Martin Gbelec s motocyklem Ariane a ten nasbíral bodů 115. Na paty mu ale dýchá Ital Stefano Cristin (Honda) se 113 body. Stejný počet bodů má potom i čtvrtý v průběžném pořadí český jezdec Petr Svoboda (Moriwaki), zatímco Top-5 kompletuje další z Italů Nicola Settimo (Honda) s 96 body. V elitní desítce jsou potom ještě Stanislav Fait na P7 s 53 a Oldřich Podlipný na P10 (oba s motocykly Honda) s 23 body.

Velmi napínavý souboj se dá očekávat mezi dvěma maďarskými jezdci Davidem Juháczem a Alanem Gyorfim v kubatuře Superstock 600. Zatímco David Juhácz s motocyklem Honda má 155 bodů, tak jeho krajan Alan Gyorfi s Yamahou jich nasbíral 137. Polák Adrian Pasek (Yamaha) má na svém kontě 114 bodů a je na místě třetím. Následují dva Rakušané Jochen Rutter (Suzuki) s 89 a Phillipp Steinmayr (Yamaha) s 73 body. Jediným českým zástupcem, který je stále ještě v boji o Top-10, je potom Jiří Mrkývka (Kawasaki) s 47 body na P12.

Rozhodnuto o titulu ale není v kubatuře Supersport/Moto2. Český veterán tohoto šampionátu Igor Kaláb (Triumph) zatím nasbíral 143 bodů a má tedy pro finále lepší výchozí pozici než druhý v celkovém pořadí Marin Ivanov (Kawasaki) z Chorvatska, který nasbíral 123 bodů. Ovšem velkou šanci cítí na titul vicemistra další Čech Michal Chalupa (Yamaha) s 121 body na svém kontě. Polák Sebastian Zielinski (Yamaha) - 99 bodů a Čech Jiří Brož s motocyklem Suter (ověnčeným světovými body z Brna zásluhou Anthonyho Westa) s 71 body uzavírají Top-5. V Top-10 je ještě z Čechů Martin Gbelec s Yamahou na P8, ten nasbíral dosud 63 bodů a se slovenskou licencí startující Dominik Juda s Kawasaki, který s 51 body uzavírá elitní desítku této kubatury.

Kubatura Superstock 1000 už svého staronového šampiona zná, neboť Michal Prášek (BMW) obhájil loňský titul a nemůže tak být předstižen, když má na svém kontě celkem 193 bodů. Polák Marcin Walkowiak s motocyklem stejné značky se 138 body je druhý, zatímco na třetím místě je Chorvat Renato Novosel (Yamaha) s 99 body. Motocykl stejné značky ale sedlá i čtvrtý v průběžném pořadí a tím je český jezdec Tomáš Zajíc - 71 bodů. Slovinec Matej Kraljič (Kawasaki) je pátý s 70 body. Zatímco Čech Václav Bittman (Yamaha) nasbíral 41 bodů a patří mu 11. příčka v průběžném hodnocení, tak domácímu Jaro Černému (Ducati) za dosud získaných 37 bodů patří místo 13. V této kubatuře se představí lokalmatador Tomáš Svitok, který pojede jako host v týmu Maco Racing s motocyklem Yamaha R1.

V královské kubatuře Superbike ale zdaleka není rozhodnuto: Rakouský talent Julian Mayer (Kawasaki) přijíždí na Slovensko jako lídr s náskokem pouhých 7 bodů a nebude to mít rozhodně jednoduché. Druhým je totiž dvojnásobný vítěz závodu Grand Prix 125tek z roku 2007 Lukáš Pešek (BMW). Ten se sice zranil při tréninku na závod 24h Bol d´Or a do závodu nenastoupil, ale něco jiného je 24h trvající vytrvalecký závod a relativně krátké závody šampionátu Alpe Adria. Zatímco tedy Mayer a Pešek mají na svém kontě 148, resp. 141 bodů, tak na místě třetím je další jezdec z EWC, Bulhar Martin Choy s 88 body. Za tímto jezdcem českého týmu BMW Motorrad CSEU následují Rakušan Wolfgang Gammer a český zkušený jezdec Miloš Čihák, kteří nejenže pilotují motocykly stejné značky tedy BMW, ale mají i shodný počet bodů na svém kontě - 68. A s minimální bodovou ztrátou jsou pak v tabulce Rakušané Thomas Berghammer (Suzuki) a Andreas Fichtenbauer (Yamaha) se stejným počtem 64 bodů. Polák Pawel Szkopek (Yamaha) si vedl na Lausitzringu v WorldSBK až do svého pádu ve druhé jízdě opravdu skvěle, neboť jezdil dlouho na P9 před exmistrem světa MotoGP Nickym Haydenem a i po pádu získal za P14 v cíli druhé - deštivé jízdy - nakonec 2 mistrovské body. Top-10 kompletuje vynikající Slovinec Marko Jerman (Yamaha), ten na právě skončené 24h v Bol d´Or byl členem slovenského týmu Maco Racing a tento tým se umístil na doslova fantastickém Top-4 celkově. Z českých jezdců je potom na P12 Václav Rumlena (Yamaha), a nesmíme zapomenout na Karla Peška (Kawasaki) - v Mostě na stupních vítězů a v šampionátu sporadicky startujícího Michala Šemberu (BMW).



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama