Reklama

Zapomenuté šampionáty: F750 World Championship - 2. část

Úvodní ročník mistrovství světa F750 World Championship se konal v roce 1977 a zahrnoval celkem 21 jízd a to na celkem 10 různých okruzích v USA, Kanadě a v Evropě. Bodovalo se systémem 15-12-10-8-6-5-4-3-2 a 1 bod. Ovšem je nutno říci jednu hodně podstatnou věc, body se přidělovaly až po součtu umístění v obou jízdách závodního víkendu. Takže nestačilo zajet dobře pouze jednu jízdu.

Nakonec se odjelo pouze 19 jízd, druhá jízda v Daytoně a druhá na Salzburgringu se kvůli dešti nejely. Pokud jste ještě nečetli první díl seriálu Zapomenuté šampionáty, začněte nejprve u něj, ať jste pěkně v obraze.

Sezóna 1977 začala v americké Daytoně a zde celkově vyhrál domácí Steve Baker s Yamahou, druhý skončil další Američan Kenny Roberts a třetí dojel Japonec Takazumi Katayama, když druhá jízda se zde nejela. Plné body se tedy rozdělovaly za první jízdu.

V italské Imole se podařila Robertsovi odveta - slavil double, druhý se umístil Baker a jako třetí miláček domácího publika Giacomo Agostini.

Ve španělské Jaramě byla na programu pouze jedna jízda a tu vyhrál Baker, druhý byl odmávnut Francouz Christian Sarron a jako třetí dojel Hubert Rigal z Monaca.

Domácího prostředí dokonale využil Christian Estrossi s Yamahou a slavil na francouzském okruhu Dijon-Prenois double. Druhý skončil Švýcar Philippe Coulon, třetí pak lídr šampionátu Baker.

Ten si vše vynahradil na anglickém okruhu Brands Hatch, kde pro změnu projel cílem dvakrát první jako on. Druhý se umístil domácí Ron Haslam (Yamaha) a třetí další Brit John Newbold (Suzuki).

Na rakouském Salzburgringu se jela kvůli dešti jen jedna jízda, vítězem se stal opět Baker, druhý skončil Agostini a třetí Christian Sarron.

Další double si připsal americký jezdec v belgickém Zolderu, kde se jako druhý umístil Ital Marco Lucchinelli a třetí Japonec Takazumi Katayama.

V nizozemském Assenu se o vítězství rozdělili Baker a Lucchinelli a rovněž si tak prohodili pozice druhé v každé z obou jízd. Celkovým vítězem se ale stal Ital. Třetí byl vždy odmávnut Sarron.

Na kultovním okruhu Laguna Seca vyhrál celkově domácí Skip Aksland s Yamahou, druhý skončil v součtu umístění Baker a jako třetí Australan Gregg Hansford s Kawasaki.

Ten si ale vše vynahradil v kanadském Mosport Parku, kde vyhrál obě jízdy. Druhý skončil celkově domácí Yvon DuHamel (Kawasaki) a třetí Baker.

Ve finále sezóny o první světový titul této kubatury na Hockenheimu slavil double Giacomo Agostini, druhý se umístil Katayama a jako třetí byl klasifikován nový muž, Ital Armando Toracca (Yamaha).

Konečné pořadí šampionátu Formula 750 v roce 1977

01- Steve Baker (USA-Yamaha) - 131 bodů
02- Christian Sarron (FRA-Yamaha) - 55
03- Giacomo Agostini (ITA-Yamaha) - 45
04- Marco Lucchinelli (ITA-Yamaha) - 40
05- Takazumi Katayama (JPN-Yamaha) - 37
06- Hubert Rigal (MNC-Yamaha) - 36
07- Gregg Hansford (AUS-Kawasaki)- 33
08- Boet van Dulmen (NED-Yamaha) - 29
09- Kenny Roberts (USA-Yamaha) - 27
10- Phillipe Coulon (SUI-Yamaha) - 24

Zajímá vás, jak to bylo dál? Pokračování naleznete na tomto odkazu.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama