Reklama

Vedoucí projektu Superbike u Ducati Ernesto Marinelli je na odchodu

Závodní víkend MS-Superbike v Kataru bude posledním závodním víkendem pro Ernesta Marinelliho, který stráví v boxu týmu Aruba Ducati. Pak tento «basketbalista» odejde k jiné motocyklové značce.

A jaké vzpomínky má tento Ital na skvělé závodníky od Ducati, které mohl «šéfovat». Byli to třeba John Kocinski, Anthony Gobert nebo Troy Bayliss.

Ernesto Marinelli, od roku 1995 pracoval v různých pozicích u italské továrny Ducati, poslední roky jako vedoucí Superbike projektu, opouští tento podnik a odchází k firmě Termignoni, která podniká v oblasti výfuků.

192 cm vysoký «basketbalista» má svém kontě ve funkci šéfa projektu Superbike u Ducati celkem pět titulů mistra světa, kterými se stali Neil Hodgson 2003, James Toseland 2004, Troy Bayliss 2006 a 2008 a také Carlos Checa 2011. A rovněž při vítězství Baylisse v listopadu 2006 ve Valencii - jediné první místo tohoto Australana v MotoGP - byl Marinelli šéfem týmu. Marinelli pracoval společně s takovými sportovními hvězdami, jakými byli také Carl Fogarty, Anthony Gobert, Ben Bostrom a John Kocinski. „Všichni tito jezdci byli fantastičtí - ačkoliv žádný z nich nebyl «normální». A každý z nich u mě zanechal zvláštní zlušenosti.“, říká Marinelli v rozhovoru pro GPOne.

„Jediným, který mě svými technickými senzibilními názory opravdu dostal, byl John Kocinski. Ten měl názory, které člověk nenajde v žádné knize. Měl perfektní odkazy mezi změnami nastavení motocyklu vzhledem k pocitům, které měl při jízdě on sám. Chtěl bych jmenovat také Anthonyho Goberta - to byl skutečně výjimečný talent. Také Hodgson, s kterým jsem vyhrál 2003 první titul mistra světa. A nesmím zapomenout na Laconiho a pochopitelně na Baylisse, s kterým jsem vyhrál nejvíce závodů. Nebo Carlos Checa, poslední šampion Superbike na Ducati“.

Při vzpomínce na nejlepší okamžik celé kariéry nezaváhal 44-letý Marinelli ani sekundu s odpovědí: „Je to definitivně vítězství Baylisse v závodě MotoGP ve Valencii 2006. Troy se krátce před tím stal mistrem světa Superbike a řekl mně: Ernesto, já tam pojedu pouze v případě, že tam budeš i Ty. Tak jsme to učinili a on ten napínavý závod vyhrál. Závod GP-Valencia 2006 byl nejdelším závodem mého života. A když bylo po něm, cítil jsem se jako po maratónu“.

Foto: archív autora



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama