Reklama

Startovní rošt BSB mládne!

Průměrný věk jezdců BSB British Superbike se dále snižuje, v sezóně roku 2019 bude nižší než v šampionátu Mistrovství světa stejné kubatury.

Marně se v minulých letech snažili někteří zdiskreditovat britský šampionát Superbike v očích veřejnosti a objevovaly se názvy: «BSB je důchodová liga, starý, sloní hřbitov».

Ale současnost je úplně jiná, podívejme se na fakta: Místo «starých lišek» nastoupili «mladí lvi» a v British Superbike se nám nabídly souboje «zavedených hvězd» s neznámými piloty (Jake Dixon a Ray Bradley byli ty poslední případy).

Na začátku sezóny 2019 se dokonce nabízí takové progresivní omlazení startovního roštu, že průměrný věk stabilních pilotů BSB je nižší, než v šampionátu World Superbike.

Letos je průměrný věk v BSB 27,6 roků, vloni byl 29 let. S potvrzenými 28 piloty ze 30 celkem, je tedy nižší než v WorldSBK. Odešli někteří stabilní veteráni (třeba Shane Byrne a Michael Laverty, ale také Jakub Smrž), naopak přišli Rookie: British Superstock 600 šampion Ryan Vickers (1999) nebo # 1 z britské kubatury Supersport Ben Currie (1995).

Pro první závod WorldSBK 2019 na Phillip Islandu je průměrný věk 18 stabilních pilotů 29,6 let ...

A kdo jsou tito «mladí lvi»? Už zmiňovaný Ryan Vickers bude mít 20. narozeniny 19. února, dalšími z této kategorie jsou dva ročníku 1997 (Bradley Ray a Joe Francis), čtyři z roku 1995 (Tarran Mackenzie, Fraser Rogers, Ben Currie a David Allingham) a stejný počet z 1993 (Scott Redding, Danny Buchan, Shaun Winfield a Sam Coventry).

Nejstarším pak je James Ellison, ten oslaví 39 let 19. září, když opět odložil své rozhodnutí o ukončení závodní činnosti.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama