Reklama

První historická sezóna Rossiho s Yamahou bez vítězství?

Právě probíhající 13. sezóna MotoGP s Yamahou může být pro Valentina Rossiho první, kdy nevyhraje ani jeden závod Grand Prix. A pro finále ve Valencii si slovutný Ital nedělá rovněž žádné iluze.

497 dní už nevyhrál Valentino Rossi závod MotoGP, naposled 25. června 2017 v Assenu a nyní při GP Malajsie v Sepangu k tomu měl krůček, když 17 z 20 kol v závodě vedl. Nespočitatelné množství fanoušků na celém světa přálo devítinásobnému mistru světa jeho 116. vítězství v Grand Prix a zřejmě se moc nepletu, že i většina paddocku.

Ale Rossi havaroval a nyní mu hrozí, že ve své 13. sezóně MotoGP s motocyklem M1-YZR-Yamaha zůstane bez vítězství. Nezapomínejme, že dokonce vyhrál i hned svůj první závod s motocyklem M1 ve Welkomu/Jižní Afrika 2004. A to i přesto, že od doby Wayne Raineyho (1990 až 1992) nezískala Yamaha v «premier class» žádný titul.

I ve svých «nejhorších» sezónách vyhrál Rossi minimálně jeden až dva závody: 2010 - 2; 2013 - 1; 2014 - 2; 2016 - 2 a 2017 -1.

A ještě něco horšího: Díky crashi v Sepangu ztratil Rossi šanci na zisk titulu vicemistra světa, od kterého ho v říjnu dělilo pouze 9 bodů. A dokonce týmový kolega Maverick Viňales na něho nyní ztrácí pouhé 2 body a tak je v ohrožení i Rossiho prozatímní třetí místo.

Jistě, Rossi má před sebou ještě jednu šanci, ve Valencii. Ale zde «The Doctor» vyhrál naposledy v letech 2003 a 2004! A vloni zde byl odmávnut jako 5., se ztrátou 13,8 sekundy za vítězným Pedrosou.

«The Doctor» si ostatně nedělá ani žádné iluze, co se týká následujících testů od 20.11., tedy že by snad Yamaha vyrukovala s nějakými novinkami ohledně M1.

A tak daleko více dělají Rossimu momentálně radost jeho svěřenci z VR46 Riders Academy: Bagnaia, Bezzecchi, bratr Luca Marini, Morbidelli, Migno, Foggia nebo Vietti.

Díky vítězství v Malajsii Lucy Mariniho se ale otvírá ještě jeden souboj na úplně jiném jevišti, a proti Marcu Marquezovi: Kdo má lepšího bratra? Valentino (Luca Marini) nebo Marc (Alex Marquez)? Oba dva budou příští rok v prostřední kubatuře urputně bojovat o uvolněný trůn po Bagnaiovi.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama